Borítókép: Miért görcsöl a lábujjad és mit tehetsz ellene?

Miért görcsöl a lábujjad és mit tehetsz ellene?

Forrás: getty images
Jártál már úgy, hogy begörcsöltek a lábujjaid, vagy netán az egész lábfejed? Üdv a klubban!

Dr. Charles Kim rehabilitációs szakember szerint a görcsök gyakran jelzik azt, hogy túlzásba vitted az edzést.

„Ha a fájdalom egyre elviselhetetlenebb, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni! A gyakori lábgörcsök ugyanis érrendszeri, vagy idegrendszeri problémákra is utalhatnak - ezekben az esetekben különösen fontos a szakértői segítség.”
mondta.

Leggyakrabban viszont egyszerűbb és kevésbé veszélyes dolgok állnak a görcsök hátterében és az elmulasztásuk sem túl bonyolult.

Vegyük végig először az okokat: a lábujjak például a túledzés, dehidratáció és ásványi anyagok hiányának (kálium, kalcium, magnézium) hatására görcsölnek be. Edzés közben ugyanis a verejtékkel távoznak az elektrolitok, melyekre az izmoknak szüksége van. Ezen anyagok hiánya okozza a görcsöket. A túlzásba vitt edzés ezzel jelzi, hogy ideje kicsit visszavenned.

Egy másik, triviális ok a túl szűk cipő, hiszen ilyenkor nem jut elég vér a lábfejhez.

Az életkor is szerepet játszik a görcsök kialakulásában - leggyakrabban 50 éves kor felett fordulnak elő, amikor a csontokban lévő kalcium mennyisége csökken, az izmok elvesztik rugalmasságukat. Az öregedés hatására pedig az idegek és az erek sem úgy működnek a szervezetben, mint régen, ha pedig nem juttatnak elég tápanyagot az izmokhoz, az fájdalmas következményekhez vezethet.

A megoldások

Sajnos rossz hírrel kell kezdenünk: nincs varázslatos módszer a görcsök elmulasztására, az utóbbi években több kutatás is azt bizonyította, hogy a magnézium fogyasztása nem segít a tünetek csökkentésében.

És a jó hír: megelőzhető és csökkenthető a görcsök mennyisége, ha nincs más betegség a háttérben! Például a következő módszerekkel:

Válassz jó cipőt!

Fontos, hogy olyan cipőt válassz, ami megfelelően illeszkedik a lábadra, tartja azt, ugyanakkor kellően rugalmas és nem szoros. A lényeg, hogy úgy érezd benne magad, mint ha a levegőben sétálnál.

Elegendő folyadék

A megfelelő hidratáció fontos a görcsök elleni küzdelemben. Az izzasztó, intenzív edzések után fogyassz elektrolitokban gazdag sportitalt és válassz olyan ételeket, melyek káliumban és kalciumban gazdagok (például banán, joghurt).

Eddz okosan!

Mivel a túledzés jele is lehet a görcs, érdemes visszavenned az edzés mennyiségéből, a távból, vagy a tempódból. Ha nem teszed, később súlyosabb következményekkel is számolnod kell, akár komolyabb sérülésekkel is meg kell küzdened.

Nyújts, nyújts, nyújts!

És ne csak a combod, meg a vádlid nyújtsd meg futás után, hanem a lábfejedre is szánj időt, például használj labdát, vagy menj el egy talpmasszázsra!