Borítókép: Maratoni felkészülés előtt mindenképp tedd meg a következő dolgokat!

Maratoni felkészülés előtt mindenképp tedd meg a következő dolgokat!

Forrás: getty images
Mielőtt nekivágnál a maratonnak, érdemes 2-3 hónappal korábban kicsit a felkészülésre is felkészülni. Minél több munkát iktatsz be erre az időszakra, annál simábban megy majd a versenyre való edzés és annál nagyobb eséllyel éred el céljaid.

A következő 7 dolgot érdemes megtenned, mielőtt elkezdenéd a kiválasztott maratoni edzésterved:

Válassz megfelelő edzéstervet, vagy edzőt!

Ez nyilvánvaló, ugyanakkor nagyon fontos, hogy a számodra legmegfelelőbb felkészülést folytasd. Érdemes a keresés előtt összevetned a korábbi edzésnaplóid adatait, illetve célszerű felmérned, mennyit szeretnél hetente futni. Az sem árt, ha kitűzöl egy célt a versenyre, csak ezeket követően állj neki a kutatásnak. És persze mindenképp olyat válassz, amit viszonylag könnyedén be tudsz építeni a napi programodba.

Dolgozz a gyengeségeiden!

Ha tudod, hogy erősítened kéne a farizmaidon, ne habozz és végezz ilyen jellegű edzést heti 3-szor. Mire pedig elkezdődik a versenyfelkészülésed, elég erős leszel az ott előírtak teljesítéséhez is. Ha pedig mentális erőre lenne szükséged, szerezz be néhány futókról szóló könyvet, olvass motiváló cikkeket, posztokat.

lazíts!

A maratoni felkészülés nagyon - néha túlságosan is - hosszúnak fog tűnni. Előtte nyugodtan edzhetsz szabadabban, akár 1-2 futást ki is hagyhatsz, hogy ne később kelljen. Persze ettől függetlenül teljesítened kell a kitűzött munkát (alapozás, erősítés), de ne stresszelj annyira rá!

Alapozz!

Mielőtt elkezded a felkészülést, legalább 4-6 hét folyamatos futásra van szükséged. Ez segítségedre lesz a versenycéljaid elérésében is és sokkal fittebben állhatsz neki az előtted álló feladatoknak.

Tedd szórakoztatóbbá az edzéseid!

Próbálj ki új mozgásformákat, helyszíneket. Így egyrészt szórakoztatóbb lesz az edzésed, másrészt pedig a maraton előtt nem lesz lehetőséged arra, hogy elmenj bikram jógára, úgyhogy még a felkészülés előtt vágj neki az ismeretlennek!

Javíts a technikádon!

Ilyenkor érdemes a lehető legtöbbet fejleszteni a lépéseid hosszán, a karod lendítésén, a tartásodon és minden apróságon, amivel gazdaságosabbá teheted a futásod. A kis változtatásoknak hála sokkal jobban megy majd az edzés!

Menj orvoshoz!

Ha úgy érzed, valamilyen sérülés közeleg, vagy bármilyen jellegű egészségügyi panaszod van, még ebben az időszakban érdemes kezeltetned ezeket!