Borítókép: Milyen gyakran fuss hosszabb távokat, ha maratonra készülsz?

Milyen gyakran fuss hosszabb távokat, ha maratonra készülsz?

Forrás: getty images
Ha maratonra készültök, itt egy kis segítség szakértőnktől, Gadényi Bálinttól a felkészülés során megtett távokat illetően:

Szia! Életem első maratonjára készülök, júniusban Keszthelyen. Hétvégén futottam életem első 30 km-es távját. Az utolsó 5-6 km en borzasztóan fájt a vádlim. Többször megálltam nyújtani, a sétálás jobban fájt mint a futás, majd kínkeservesen, de meglett a 30. Az a kérdésem ezek után, hogy folytassam a felkészülésem? Milyen gyakran fussak hosszabb távokat,hogy biztosra meglegyen a maraton? Köszönöm a válaszod elöre is.

Szakértőnk, Gadányi Bálint válasza:

Az utolsó leghosszabb futás 32-34 km a verseny előtti 3. hétvégén legyen. Onnantól fogva fokozatosan lehet visszavenni a terhelésből, de a hétvégi hosszúak maradjanak 18-20 km között. Ne fuss magas pulzussal, nem fogod használni maratonon. Ez azt jelenti, hogy a tempósabb edzéseknek, sem kell 85% fölé menni a pulzusnak. A husszú edzések után mindig tarts pihenőnapot. Ha jól számoltam addig van még 10 hét. 30 körüli futást elég csak minden második héten futnod. Szóval még 3-4-szer jó lenne megtapasztalnod ezt a 30-on túli érzést, mert onnan kezdődik csak igazából a maraton. A vádlid a szokatlan terhelés miatt fájhatott, vigyázz a túledzésre! Nagyon fontos, hogy legyen elég idő regenerálódni, mert olyankor erősödsz, nem edzés közben. A kompressziós szár sokat segítene a regeneráció közben, de futás közben is enyhítheti a fájdalmakat.

Ha neked is van kérdésed Bálinthoz, itt felteheted. A többi szakértőnket pedig az alábbi linkre kattintva ismerheted meg.