Borítókép: Hetente hányszor kell elmenned futni?

Hetente hányszor kell elmenned futni?

Forrás: Getty images
Köztudott tény, hogy ahhoz, hogy futónak nevezd magad, futnod kell. Mindegy, mennyit és milyen gyakran, akkor is futó maradsz. Ha viszont versenyre készülsz, vagy a rekordod szeretnéd megdönteni, nagyon is számít az, hogy hányszor húzod fel a futócipőd, mekkora távot teszel meg, és mindezt milyen gyorsan!

Előfordulhat, hogy azért nem tudod elérni a célod, mert túl sokat, vagy épp keveset sportolsz. A megfelelő mennyiség megtalálása fontos, ám nincs egy olyan arány, ami mindenkire igaz lenne.

Ha elfoglalt vagy (és ki nem az), és egyébként sem szükséges minden nap futnod. Sőt, heti egy pihenőnap kötelező! Ami a mennyiségnél fontosabb, az az, hogy minden futásodnak legyen célja. Ez persze függ attól is, hogy mit szeretnél elérni, de a következő típusú edzéseket érdemes beiktatnod a heti edzéstervedbe:

  • 1-2 rövid, könnyű futás
  • 1 gyorsító edzés (fartlek, tempó, emelkedő, résztávos edzés, stb.)
  • 1 hosszú futás

Ahogy látod, heti 3-4 minőségi edzést kell betervezned. Így megelőzheted a sérüléseket, ugyanakkor jut ideje a szervezetednek a regenerációra is. Ezen kívül persze a keresztedzés is fontos ahhoz, hogy egészséges maradj és erősebbé válj.

Sok futónak ennél több is belefér, ez szuper lehet akkor, ha nem sérülsz le könnyen és jut időd minden másra is. Azonban tudnod kell azt is, hogy heti 3-4 futás elég ahhoz, hogy meg tudd valósítani a kitűzött céljaid!