Csernus Brigitta megcsinálta egyedül is: 27 óra 27 perc a Börzsönyben, A Körön

Csernus Brigitta megcsinálta egyedül is: 27 óra 27 perc a Börzsönyben, A Körön

Csernus Brigitta számára A Kör egy zarándokút, egy belső utazás volt, különleges élmény, amelyet kész újra megismételni. Mikor döntött az indulásról, hogyan készült, kik segítették, hogyan sikerült a vállalása, ezekről a kérdésekről beszélgettünk.

Nagyjából egy évvel ezelőtt vágott neki Csernus Brigitta és Takács Krisztián Csipi A Körnek. Kettejük vállalkozását siker koronázta. Csipi azóta kétszer ismét elindult (egyik teljesítése sikertelen volt). Brigi - az eddigi első egyéni női teljesítőként - az elmúlt hétvégén sikeresen körbe ért ezen a 152 km hosszú, 7100 méter szintemelkedést tartalmazó börzsönyi útvonalon.

RW: Mikor döntötted el, hogy elindulsz egyedül?

CSB: A tavalyi sikeres páros teljesítés után biztos voltam benne, ha visszajövök A Körre, akkor egyéniben szeretném teljesíteni. Január vége felé már eljátszottam a gondolattal, hogy indulok, de még nem igazán mondtam senkinek. Valamikor február elején szóltam Csipinek, hogy szeretnék menni. Egy áprilisi verseny miatt viszont csak a március eleje jöhetett szóba.

RW: Mit szólt a családod?

CSB: Szerencsés vagyok, mert a családom támogatja a hobbimat, így A Kör teljesítésben is hatalmas szerepük volt. A férjem fuvarozott a bejárásokra hétvégenként, a nagyszülők pedig a lányomra vigyáztak. Tudom, hogy ez nem kis áldozat volt, mindenki részéről.

RW: Hogyan alakult a felkészülésed?

CSB: Ugyanúgy edzővel, Fecskovics Attilával készülök, hetente 5-6 napot futok, általában munka után hazafelé. Sajnos nincs lehetőségem terepre menni minden nap, így maradnak a hét közbeni aszfaltos edzések. Amin változtattam, hogy sokkal több időt fordítok a nyújtásra és erősítésre. Hetente többször tekerek szobabiciklin késő este egy órát. És persze maradtak a hétvégi hosszú futások.

Kép
forrás: Csernus Brigitta

RW: Hány alkalommal mentél ki az útvonalra, hogy ismét bejárd?

CSB: A teljes távot 4 részletben jártam be, az első 75 km-t egyedül, a többi részt Csipivel. Szinte minden bejáráson felkerült a szöges a cipőmre, néhol annyira jegesek voltak még az ösvények. Nem éppen a legideálisabb időt választottuk a bejárásra, de kétségtelenül érdekes volt. Nem is húzhattuk az időt, gyakorlatilag az indulásom előtti hétvégén jártuk be az utolsó szakaszt. Tudtam, hogy nem engedhetek meg magamnak egyetlen eltévedést sem, ezért nagyon felkészültem az útvonalból. A szokásos saját gyártmányú útvonalleírással indultam és volt nálam egy GPS is, amit nappal csak akkor vettem elő, amikor elbizonytalanodtam, éjszaka viszont végig a kezemben volt.

RW: Csipi segített téged ebben az egész vállalásban?

CSR: Igen, Csipi mindenben támogatott. Az éjszakai szakaszomat, ami kb. 50 km volt, direkt éjszaka, valamikor február végén jártuk be. Akkor még egészen más arcát mutatta a Börzsöny. Sok havas, jeges, csúszós rész volt. De Ő egy percig sem habozott, nem volt kérdés számára, hogy jön velem és segít. Néhány helyen trükkösek a jelzések, más részeken pedig hiányoznak. Csipi mindig mondta, hogy hol, mire figyeljek. Imádja és tökéletesen ismeri a Börzsönyt.
Az éjszakai bejáráson azon gondolkodtam futás közben, hogy vajon hány barát tenné meg ilyen önzetlenül, hogy a februári fagyos hidegben, havas-jeges terepen fut velem 50 km-t a világ végén, ahová tömegközlekedéssel több, mint 2 óra alatt jutottunk ki. És vajon hány férj tenné meg, hogy hajnali 3-ra kiautózik Királyházára, hogy összeszedje a lökött futófeleségét?

RW: Segítőkkel indultál, kik voltak ők, hányszor találkoztál velük, miben tudtak segíteni?

CSB: Megbeszéltük még a tervezés fázisában, hogy segítőkkel megyek. Így könnyebb volt a zsákom, nem kellett annyi ételt és ruhát vinnem. Viszont a segítőkkel való találkozások során sok idő elmehet. Nagyon erősnek kell lenni, hogy ne állj meg sokat. Főleg éjszaka a hidegben, nagyon csábító, hogy beülj a kocsiba egy kicsit átmelegedni, ezzel értékes 10-20 percek vagy még több is elmehet, egyetlen frissítőponton.
A segítőim Csipi, a párja Györgyi, és a férjem voltak. Az autóval megközelíthető helyekre jöttek és adták a szükséges dolgokat. Figyeltek arra helyettem is, hogy eleget igyak, adták a meleg tésztát és töltötték a palackjaimat. A legnagyobb segítség számomra viszont a jelenlétük volt. A teljesítésem az Ő érdemük is, ugyanúgy végigdolgozták azt a 27 óra 27 percet, mint én. Hálás vagyok érte!

Kép
forrás: Csernus Brigitta

RW: Milyen volt az útvonal és az időjárás?

CSB: Az egyik legnagyobb félelmem az időjárás volt. 10 nappal az indulás előtt be kell jelentkezni, onnantól már nincs visszaút. A március még szeszélyesnek mondható, talán nem is a legideálisabb időpont. Az indulás előtt tökéletes volt minden, elolvadt a jég, számottevő eső nem volt. Egészen péntekig, amikor hajnaltól esett az eső. A sár garantálva volt.
Reggel a rajtban viszont már látszott, hogy szép időm lesz, nappal szikrázó napsütés volt. Hajnalban viszont elkezdett esni a hó, belepte az ösvényeket és a fejlámpám fénye inkább csak a pelyheket világította meg, de a jelzéseket nagyon nehéz volt követni. Sok helyen pedig nagyon nagy volt a sár. Végig vizes cipőben mentem. Okos döntés volt a többszöri zokni csere (ami a második lépés után ugyanolyan vizes lett, mint a csere előtti) és a több réteg zsíros krém a lábfejemre, egyetlen hólyag nélkül értem célba.

RW: Nem féltél egyedül (az esti szakaszokon leginkább)?

CSB: Érdekes, mert nem tudtam elképzelni, hogy én egyedül kint legyek több, mint 10 órát éjszaka az erdőben. Aki ismer, tudja, hogy félek a sötétben, és rettegek a vaddisznóktól. Tudom, hogy nincs rá okom, és azt is, hogy én merészkedek az ő területükre, de attól ez még így van. Elterveztem, hogy bár soha nem futottam terepen zenével, éjszaka bevetem. Így majd nem hallom, mi mocorog körülöttem. Én lepődtem meg a legjobban, hogy egyáltalán nem volt rá szükségem. Pedig éjszaka sok állattal találkoztam. Volt, hogy csak a világító szempárt láttam, de azt nem, hogy milyen állathoz tartozik. Viccesen hangzik, de rettentően büszke voltam magamra, hogy legyőztem a félelmeimet.

Kép
forrás: Takács Krisztián Csipi

RW: Volt bármilyen olyan problémád, amely lassított, rövidebb-hosszabb időre nehezítette a haladást?

CSB: Igen, 50km körül elkezdett fájni a gyomrom, emiatt nagyon nehezen tudtam enni és inni, egyszerűen nem kívántam semmit. Tudtam, ha nem eszem, akkor egy idő után teljesen beáll a gyomrom és abból nagyon nehezen tudok majd visszajönni. Fel voltam erre készülve, mert ilyesmi többször előfordult már versenyeken is. Vittem gyömbéres teát, azt iszogattam és persze próbáltam kis adagokat enni, csak pár szál ropit, kekszet. Ha gélekkel próbálkozok, a helyzet csak rosszabb lett volna. Ez az állapot valamikor hajnalban lett jobb. Így több olyan szakaszom volt, ami futható vagy legalább kocogható lett volna, de így nem erőltettem. Ezért is jó, hogy az elején gyorsabban mentem, így volt annyi tartalékom, hogy az ilyen mértékű lassulás még bőven belefért.

RW: Végig biztos voltál a teljesítésben?

CSB: Abban voltam biztos, hogy mindent meg fogok tenni azért, hogy szintidőn belül beérjek. Az, hogy ez mennyi idő alatt sikerül, nem igazán foglalkoztatott.

RW: Megcsinálnád ismét?

CSB: Igen! A Kör nagyon különleges élményeket ad, olyan ez picit, mint egy zarándokút, egy belső utazás. De azt soha nem szabad elfelejteni, hogy A Kör nagyon nehéz. Megfelelő alázatot és tiszteletet érdemel a Börzsöny, A Kör teljesítés pedig maximális felkészülést, nemcsak fizikailag. Hiába járja be valaki az útvonalat, előfordulhat, hogy a jelzéseket áthelyezik (2 hét alatt a piros sávot fel Magyar-hegyre teljesen áttették, én már az új jelzésen mentem), végig nagyon kell figyelni és koncentrálni.

Kép
forrás: Terepfutás.hu Facebook oldal

Hogy pontosan mi az A Kör? Ide kattintva olvashatsz róla.

Érdekességek A Kör-ről
• A Kör „létrejötte” óta 38 alkalommal próbálkozott a teljesítéssel egyéni vagy páros induló.
• 20 sikertelen próbálkozást rögzített a szervező páros.
• Takács Krisztián Csipi próbálkozott eddig a legtöbbször, 5-ször indult és 4 alkalommal sikeresen teljesítette is A Kört.
• Csernus Brigitta mellett tavaly ősszel, második nőként, Papp Tünde is próbálkozott a páros teljesítéssel, sikertelenül.
• A Kör jelenlegi pályacsúcsát tavaly októberben egy férfi páros állította be, Veres Gábor és Jakus Béla 22 óra 10 perc alatt ért körbe, a szintidő 30 óra.
• A Kör sikeres teljesítésekor a menetidőn túl azt is jegyzik a szervezők, hogy segítővel vagy nélküle sikerült a vállalás. Előbbi esetben kicsivel könnyebb dolga van a teljesítőnek.
• A következő próbázó, Vizi Tibor, április 8-án indul.

Ilyen érem jár A Kör teljesítőinek
forrás: Terepfutás.hu Facebook oldal
Ilyen érem jár A Kör teljesítőinek
Támaszkodj az 5 érzékedre, hogy jobban menjen a futás!

Ha kivételesen a tested jelzéseire figyelsz, nem pedig a kütyüidre, sokkal jobb futóélményben lesz részed.

Hogyan állítsd be a futópad dőlésszögét?

Sokan a hidegben inkább bent edzenek és a futópadot választják. Biztonságos, kényelmes megoldás, különösen akkor, ha beköszöntenek az igazán fagyos napok.

Mit egyél a különböző edzéstípusok előtt?

A futás előtti étkezés kényes kérdés, főleg, hogy az sem mindegy, milyen típusú edzés előtt, mit eszel!

EZÉRT ne ülj soha keresztbe tett lábbal!

Amúgy sem egészséges, de sportolóként még inkább nem ajánlott.

Erre figyelj, ha szoptatás közben térnél vissza a futáshoz

Az első néhány hónap csodálatos az új anyukák számára, azonban idővel mindenki szeretne visszatérni a megszokott kerékvágásba. Mutatjuk, mire kell figyelni, ha a szoptatás során kezdenéd újra a futást.

3 gyors tipp, hogy lecsekkold a tartásodat

Rengeteg tippet találni, amivel javíthatsz a tartásodon futás közben. Azonban leellenőrizni nem könnyű, hogy tényleg megfelelően tartod-e magadat. Íme néhány tipp, amivel ezt megteheted.

Edd EZT lefekvés előtt, és gyorsabb lesz az anyagcseréd

Egy kis anyagcsere pörgetés sosem árt, főleg ha épp kezd beköszönteni a hűvösebb idő!

“Minden futólépéssel legyőzöm a saját határaimat és egyszer csak elkezdtem tisztelni azt a testet, amibe születtem.”- Olvasónk levele

Ria nevű olvasónk igazán motiváló levelet küldött nekünk, aminek témája mi más lehetne, mint a futás!

„Megvan az elképzelésem a dolgokról, de ha valamilyen célt szolgál, tudok csapatjátékos lenni” – interjú Rakonczay Gábor extrém sportolóval

Rakonczay Gábor futó, ultrafutó, kétszeres Guinness-világrekorder óceáni evezős, az amerikai Év kalandja díj és a Magyar Formatervezési Díj tulajdonosa, négyszeres óceánátkelő magyar hajós (forrás: www.rakonczay.com). Fiatal kora ellenére (37 éves) számos alkalommal szállt vízre, vitorláson és különböző evezős hajókon, hogy bravúros vállalásait teljesítse. Idén augusztusban Grönlandon töltött extrém túrázással közel egy hónapot, vasárnap pedig a Déli-sark meghódítására indult útnak.

Gondoltad volna? Ekkor égeted el a legtöbb kalóriát

Egy új kutatás érdekes eredményekre jutott azzal kapcsolatban, hogy a nap folyamán mikor égeted el a legtöbb kalóriát.

4 tipp, ha a hektikus mindennapok miatt nincs időd normálisan futni

Vannak olyan időszakok (főleg, amikor közeleg a decemberi hajtás), amikor úgy összecsapnak az ember feje felett a hullámok, hogy rengeteg futás kimarad, holott pont ez lenne az, ami segítene megszabadulni a stressztől és kiszakadni a mókuskerékből. Mi ilyenkor a teendő?

Így hatnak a 2019-es táplálkozási trendek a futókra

Sok olyan táplálkozási tipp van, ami kiállta az idő próbáját, de évről évre egyre több újdonság kerül napvilágra. Mutatjuk, jövőre milyen újdonságokra lehet számítani ezen a téren!

A hét befutói: Induljon az alapozás!

Minden héten összegyűjtjük azokat a vadiúj futócuccokat, termékeket, kütyüket, és technológiai újdonságokat, amikre érdemes neked is egy pillantást vetned!

Készítsd fel a tested a téli futásokra!

Hamarosan egyre hidegebb és egyre sötétebb lesz, amikor mindenki nehezebben veszi rá magát a futásra. Viszont van pár dolog, amivel energikusabbá teheted magad és felkészítheted a szervezetedet a téli, kültéri edzésekre is!

Szerkesztői helyszíntippek - itt futunk mi (4. rész)

Egy futó magazin szerkesztőségében előbb-utóbb mindenki rákap a sportra. Kezdő és haladó kollégáinkat is kifaggattuk, merre járnak futni, ha kiszabadulnak az irodából.

Az ország legjobb testépítői egy helyen: ez a Superbody!

Idén 21. alkalommal kerül megrendezésre a Scitec Nutrition által a legjelentősebb magyar testépítő verseny, a Superbody. A nemzetközileg is elismert megmérettetésnek november 17-én, a Vasas Jégcentrum ad otthont.

"A futás egy párkapcsolat önmagaddal" - egy amerikai Ironman írása

Meredith Atwood, Ironman-teljesítő, triatlonista érdekes nyílt levelet tett közzé a futásról. Ezt mi is megosztjuk veled, ha pedig elolvastad, írd meg a véleményedet, szerinted is így van-e?

3 tipp a bombasztikus off-szezonhoz

A futók számára sem ismeretlen fogalom az off-szezon, vagyis amikor nincs versenyszezon, azaz az alapozás időszaka, melynek során bőven jut idő az állóképesség, erő fejlesztésére, és nem a gyorsító edzéseken van a hangsúly.

Garda-tó félmaraton beszámoló: az Ébredj team is tiszteletét tette

Ha kacsingatsz a Garda-tó félmaraton felé, íme néhány infó!

5 őszi alapanyag, ami jót tesz neked

Futóként azért is érdemes mindig szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, hogy ne szenvedjen hiányt a szervezeted vitaminokból, ásványi anyagokból és antioxidánsokból.

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Darabos Balázs

futáskiegészítő edzéscore edzés

Darabos Balázs vagyok, testnevelő tanár, atlétika- és erőnléti edző. A modern sport világában egyre nagyobb jelentőséggel bír az, hogy egy edző minél több oldalról képes legyen megtámogatni a fejlődési lehetőségeket. A fizikális felkészültség, a terhelés helyes adagolása, a fejlesztésre szánt gyakorlatok kiválasztása és minősége, valamint az előrelépés ellenőrzése egyaránt fontos és elengedhetetlen feladat. Erőnléti edzőként folyamatosan követem a legújabb edzésmódszereket, az edzéselmélet változásait. Fontosnak tartom, hogy mindig új inger érje a versenyzőimet, ezáltal a fizikális felkészítés nehézségeit is próbálom áthidalni a legújabb eszközök és lehetőségek által. Hiszem, hogy egyénre lebontva, az egyéni sajátosságokat szem előtt tartva kell igazítani a fizikális felkészítési tervet, mely sportáganként változik, ezért fontos a sportági mozgásforma helyes és pontos biomechanikai és anatómiai ismerete. Munkám során mindig elsődleges szempont volt a prevenció, a megelőzés és a folyamatos fejlődés. Az Adidas Runners csapatában ezen elvek alapján próbáljuk a sport felé irányítani az embereket, illetve kialakítani bennük azt az igényszintet, hogy mindig szakképzett és minőségi folyamatok részesei lehessenek!

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatójaként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A hazai edzőképzésben több mint 15 éve jelen vagyok szaktárgyi oktatóként. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Liebscher László

regenerációpulzusvarianciaéletmódalváswearables

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok mellett futók mozgását elemzem, amit Hamburgban volt lehetőségem elsajátítani. Így edzéstervek írása közben nem csak az élettani, hanem a biomechnaikai szempontokat megfigyelve igyekszem kihozni a futókból a maximumot. A Semmelweis Egyetem Testnevelési Karán végeztem humánkineziológia szakon, kedvenc területem a terhelés élettan volt, amiben az Ensport laborvezetőjeként van lehetőségem elmélyülni. Futás mellett nagyon szeretek utazni, így az utazás dátumát gyakran 1-1 futórendezvényhez, versenyhez igazítom.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

RUNNER'S WORLD 6 LAPSZÁM

Csak 3585 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem