Borítókép: 9 napindító tennivaló, ami feldobja a reggeleimet

9 napindító tennivaló, ami feldobja a reggeleimet

Forrás: getty images
Az Ébredj projektünk kapcsán a leggyakoribb tévhit az, hogy azzal, hogy korábban kelünk, lényegében nem is nyerünk időt, hiszen előbb is fekszünk le. Ez utóbbi tényleg így van, a korábbi éjszakai bagoly üzemmódban éjfélkor ért véget a nap, de belegondolva, mégis mit műveltem este 10 és 12 között, ami igazán hasznos lett volna, nem sok mindent tudok felmutatni.

A reggeli rutin kialakítása elsőre nehéznek tűnhet, hiszen ha már rávettük magunkat a hajnali kelésre, nem mindegy, hogy mivel töltjük ki ezeket a plusz órákat. Ez persze egyénfüggő, hogy kinek mi az értékes, de összegyűjtöttem az én bevált listámat, az előző hónapokban kialakult rutinnal:

  1. Élvezd a csendet! Az első kelések alkalmával lenyűgözött az a nyugalom, ami a reggeli órákban fogadott. Ma már megszoktam és várom is, nehogy lemaradjak a napfelkeltéről, hiszen olyan megnyugtató látvány először a reggeli fényeket, majd az ébredező várost figyelni. Ilyenkor jó igazán kutyát sétáltatni, vagy csak lehunyt szemmel venni pár mély lélegzetet, miközben hallgatjuk a csendet.
  2. Ébredj! Van pár rutin, amivel könnyen átlendülhetünk a holtponton: igyunk sok vizet (nálam egy fél literes flakon simán elfogy ébredés után) és zuhanyozzunk le.
  3. Reggelizz! A diétám kezdetén kaptam azt a tanácsot, hogy ébredés után fél órával reggelizzek akkor is, ha nem érzem magam éhesnek, hiszen a szervezetem egész éjszaka éhezett, így jobb gyorsan feltölteni a raktárakat. Nem titok, hogy ez a kedvenc étkezésem és egy nagyon élvezhető reggeli feladat, hogy más és más teljesértékű reggelit tegyek az asztalra.
  4. Kapcsolj ki! Sokan írják, hogy a reggeli nyugit meditációra és jógára használják. Írhatnám, hogy ugyanígy vagyok ezzel, de sajnos egyikben sem vagyok igazán jó, így ez általában nálam olvasásban vagy nyújtásban merül ki, aminek fontos része a digitális detox, hogy kizárjam azt az online hírfolyamot, ami a teljes napomban jelen van.
  5. Sportolj! A legnagyobb motiváció a koránkelésben az volt, hogy egyszerűen nem volt időm sportolni. Legalábbis ezt mondtam. Az edzéseket, ahogy a legtöbben én is estére időzítettem, napközben általában lebeszéltem magam (fáradt vagyok, nehéz nap volt, otthon még dolgoznom kell), így képtelenség volt egy rendszerességet kialakítanom. Aztán jöttek a reggelek: napfelkeltében gyaloglás a terembe, üres öltözők és felpörgött szervezet, ami nagyon hálás a reggeli mozgásért.
  6. Tanulj valami újat! Végre erre is van időnk, amire este már képtelenek lennénk. A vőlegényem ismertette meg velem korábban az italkit-t, ahol skype videóchaten keresztül beszélgethetsz natív angoltanárokkal, de bármilyen nyelvet választhatsz. Így lettek reggeli beszélgetőpartnereink például Ausztráliából, Amerikából, Dél-Afrikából, a Fülöp-szigetekről és több európai nagyvárosból. Jó kis agytorna és gyakorlás, ami feldobja a napodat.
  7. Végezz el valamilyen gyors házimunkát! A sportolás mellett ez is egy olyan teendő volt, amire egyszerűen nem volt időm, pontosabban energiám a nap végén. Most viszont elég, ha reggelente csak 15 percet takarítok (például porszívózok a szomszédok nagy örömére) és máris nyugodtabban megyek el itthonról.
  8. Készülj fel a napra! Mielőtt nekivágnánk a napnak, érdemes rendezni a gondolatainkat, hogy fókuszáltabban és stresszmentesebben ugorhassunk a napi teendőknek, amihez agyban és fizikailag is elég löketet kaptunk, ha jól kezdtük a reggelt.
  9. Találd meg a reggelek értelmét! Reggel 7 óra van és már túlvagyok a reggelin, főztem mára ebédet, takarítottam és most végeztem ezzel a cikkel. Korábban 8 órakor keltem, így szerintem könnyebb megérteni, miért is lettem „miracle morning” rajongó. De van még egy fontos szempont: végre több időm van a vőlegényemre is. Pár napja olvastam egy cikket, hogy egy házaspár azért kel mindig korábban, hogy többet lehessenek együtt. Milyen igazuk van. Mégis mennyi értékes időnk jut egymásra a napi rohanásban? Mennyivel jobb egy közös reggeli mellett beszélgetni és együtt indítani nyugodtan, kellemesen a napot a kapkodás helyett? Van, akinek szerintem már csak ezért is megéri.

Az új napirend kialakítása mindig hozhat valamilyen váratlan újdonságot, amivel rájössz, hogy mi a te reggeled értelme. Próbáld ki te is és ébredj velünk!