Borítókép: 5 ok, hogy mindig legyen a konyhádban gyömbér!

5 ok, hogy mindig legyen a konyhádban gyömbér!

Forrás: Getty Images
Szuper hatóanyagai segítenek az egészség megőrzésében, de néhány hatása miatt sportolók számára kiemelten fontos.

Kezeli az izomfájdalmat

A gyömbérben egy különleges hatóanyag található meg, a gingerol, ami bizonyítottan fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással bír. A The Journal of Painben közzétettek egy tanulmányt, ami szerint ha naponta fogyasztasz egy kis friss gyömbért (kb. fél mokkáskanálnyit) egy sérülés után, az jelentősen felgyorsítja a gyógyulást, de az izomlázat is megelőzheted vele.

Csökkenti a menstruációs görcsöket

Fájdalomcsillapító hatása miatt a mensturációs görcsök megelőzésében és kezelésében is igen hatásos. A menzeszed előtti napon kezdd el megemelt adagban fogyasztani és a következő két napon is tartsd. Reszelj egy keveset a turmixodba, főzd meg teának vagy az őrleményéből készíts salátaöntetet!

Az ízületi fájdalmaknak annyi

Ha kurkumával kombinálod, egy igazán ütős megoldást jelent a reumás panaszokra és ízületi fájdalmakra is. Külsőleg-belsőleg alkalmazható!

A betegségnek vége!

A náthára, gyomorpanaszokra, másnaposságra és még reggeli rosszullétre is hatásos a gyömbértea (pucolj meg, és vágj fel egy kis darab gyömbért 4X 2 cm-es darabokra és forrázd le). Ha náthás vagy, reszeld le, áztasd mézbe, és kanalazz belőle naponta háromszor!

Rákmegelőzős

Antioxidáns összetevőinek köszönhetően harcol a szabad gyökökkel szemben. A szakértők szerint rákmegelőzés szempontjából a gyömbérkivonat a leghatásosabb, de már azzal is sokat teszel, ha hetente 3 alkalommal fogyasztasz valamennyi friss gyömbért!