Borítókép: Inspiráló történet - A Down-szindrómás futó táncolva ért célba a félmaratonon

Inspiráló történet - A Down-szindrómás futó táncolva ért célba a félmaratonon

Forrás: marathonphoto
Kayleigh Williamson utat mutat futótársainak!

A legtöbb szurkoló már rég hazament, az összes célbaérkező átvette az érmét és elindultak enni. Mindenki, egy futót kivéve.

A 26 éves Kaylegih Williamson 6:22:56-os időeredménnyel teljesítette a félmaratont, ezzel pedig ő lett az első olyan Down-szindrómás versenyző, aki teljesíttte az Austin félmaratont.

„Csak futottam. Amikor átértem a célvonalon, nagyon büszke voltam magamra. Az egyik barátom pedig virágcsokorral várt a célnál”
nyilatkozta a Runner’s Worldnek.

Williamson és édesanyja, Sandy már évek óta együtt futnak, 5 kilométerekkel kezdték.

„Mindketten túlsúlyosak voltunk. Kayleigh-nek két autoimmun betegsége is volt, az egyik az életét is veszélyeztette.”
mondta az anyuka.

Később a lányt az egyik betegség miatt meg kellett műteni, a lépét eltávolították. Sandy úgy emlkézett vissza erre az alkalomra, hogy ekkor tudatosult benne, hogy csodagyereke van.

A műtét után, amikor már egészségesebben táplálkozott és elkezdett futni, a vérlemezkék szintje is növekedett a szervezetében, ezáltal pedig elmúlt pajzsmirigy-túlműködése is (a mai napig nincs vele probléma).

Kayleigh mindig aktív volt. 13 évesen csatlakozott egy kosárlabda csapathoz, ezt a sportot a mai napig szívesen űzi. A futás viszont sokkal magabiztosabb és egészségesebb emberré változtatta.

Tavaly is szeretett volna elindulni egy austini versenysorozaton, melynek egyik zárórésze volt a félmaraton, vagy maraton. Sikeresen teljesített egy 8 kilométeres és egy 16 km-es versenyt is, ám sajnos nagyon megfájdult a bokája és lába.

Sandy elvitte egy szakértőkből álló csapathoz a lányt, akik a futás biomechanikájával, járáselemzéssel és rehabilitációval is foglalkoztak. A gyors szakértői segítségnek köszönhetően gyorsan javult az állapota, néhány hónap kellett ahhoz, hogy helyrejöjjön.

A verseny napja elég forróra sikerült, az útvonalon pedig sok emelkedőt kellett leküzdenie. Végig autóval kísérték a szurkolói, akiknek száma folyamatosan nőtt. Bár Kayleigh-nek bőven lett volna lehetősge arra, hogy megálljon és autóval tegye meg a fennmaradó távot, ez meg sem fordult a fejében.

Amikor pedig pár lépésre volt a célvonaltól, mindenki elérzékenyült. Kayleigh már be is nevezett a 2018-as Austin félmaratonra, áprilisban pedig 10K-s versenyen vesz majd részt.

A versenyről az amerikai Runlab készített videót:

Elég motivációt gyűjtöttél, hogy nevezz a Runner's World Runra?