Borítókép: Ébredj korán, fuss, hogy jól kezdődjön a napod!

Ébredj korán, fuss, hogy jól kezdődjön a napod!

Tiricz Irén vérbeli hajnali futó. Három kicsi gyermek anyukájaként pontosan tudja, hogy mit jelent hajnalban kelni, hogy a futóedzést letudva kezdje a napot. Próbáld ki te is, csupán 30 nap erejéig!

RW: Mikor kelsz általában reggel?

TI: Ha futni megyek, 4-negyed 5 körül kelek, ha nem futok, akkor fél 7-7körül.

RW: Miért szeretsz korán kelni, mit szeretsz legjobban a reggelekben?

TI: Csak a futás miatt kelek szívesen, egyébként bármeddig tudnék aludni.

RW: Akkor te inkább reggeli futó vagy, igaz?

TI: Igen, ha tehetem, mindig reggel futok.

RW: Ha igen... Előfordult már olyan, hogy tervezted, de nem tudtál felkelni vagy nem sikerült elindulnod?

TI: A reggeli futásnál az a nehéz, hogy sokszor nemcsak azt kell mérlegelni, fel tudok-e kelni, hanem azt is, mi lesz délután vagy este? Mennyire leszek fáradt? Velem többször előfordult, hogy gond nélkül felkeltem hajnalban három nap egymás után, de este már számoltam a perceket, hogy mikor álmosodnak el a lányaim. Meg kell találni, mennyit bír az ember anélkül, hogy ez a gyerekei, kapcsolata, munkája rovására menne. Emiatt olyan volt már, hogy fel tudtam kelni, de úgy éreztem, ez már sok lenne és inkább nem indultam el.

RW: Volt már korai futásnál olyan emlékezetes pillanatod, ami nagyon megmaradt?

TI: Nem tudnék egyet kiemelni, nekem mindig sokat ad egy-egy reggeli/hajnali futás. Általában terepen futok és legtöbbször sötétben, sokszor megkaptam már a kérdést hogy nem félek-e. Félelemnek nem nevezném, de egy pici izgalom azért sokszor van bennem indulás előtt. Mikor beérek az erdőbe akkor viszont mindig rájövök hogy kevés nyugodtabb helyett tudok elképzelni, mint hajnalban az erdő. Nekem ezek a pillanatok a legemlékezetesebbek.

RW: Van olyan reggeli fotód, amit megosztanál velünk?

TI: Télen sokszor még sötétben értem haza, így nincs, de most, hogy hamarabb világosodik, biztos fogok néha fotózni.

RW: Mit csinálsz a reggeli futás után?

TI: Általában ki van centizve az időm, futás után egy meleg fürdő, utána ébresztem a lányaimat és viszem őket oviba, úszni, sétálni stb…

RW: Ha nem futsz reggel, akkor mivel kezded a napod?

TI: Leginkább alszom, de most hogy részt veszek ebben a 30 napos kihívásban, úgy gondoltam, hogy megpróbálom azt a két dolgot beiktatni a napomba, amire sosem tudok időt szakítani. Az egyik a nyújtás, a másik pedig, hogy többet fogok olvasni a futással kapcsolatos egyéb fontos témákban, mint táplálkozás, pulzuskontroll, regeneráció.

RW: Mit tudnál tanácsolni azoknak, akik a márciusi csellendzshez csatlakoznak?

TI: Mindenképpen próbálják végigcsinálni, ha csak egy hónapig, akkor is jó érzés lesz, hogy sikerült, de szerintem nagyon sok energiát tud adni, ha valaki aktívan kezdi a napot, ezért megéri néha korán kelni.

RW: Szerinted neked sikerülni fog a kihívás?

TI: Hétvégén nem biztos, hogy szívesen kelek majd korán, de szerintem sikerülni fog. ;-)

A kihívásról részletesebben itt olvashatsz: Runner's World 30 napos Ébredj! kihívás