Borítókép: Így készülj a tavaszi futószezonra!

Így készülj a tavaszi futószezonra!

Forrás: getty images
Azt mondják, a bajnokok télen születnek. Ez valószínűleg így is van, és igazán nagy kitartás kell ahhoz, hogy a zord időjárási körülmények között is felhúzd a futócipőd, még a legsötétebb napokon is. De ha hajlandó vagy megdolgozni érte, sokkal jobban indíthatod az új futószezont, amint vége a télnek!

Kerülj jobb formába a következő 3 tipp segítségével!

Megfelelő táplálkozás

Ahelyett, hogy mellőznél bizonyos ételeket, inkább fogyassz belőlük többet. Igyál gyakran napközben, és kövesd nyomon a folyadékbeviteled. Fogyassz több levélzöldséget és egészséges zsírokban gazdag alapanyagokat, például avokádót, mogyoróvajat, olajos magvakat. Válassz teljes értékű ételeket, például füstölt lazacot és csírás kenyeret, vagy humuszt zöldségekkel a fehérjeszeletek helyett. Ha nem így táplálkozol, gyakrabban éhezel meg, és egészségtelen ételek után nyúhatsz.

Kapcsolj feljebb!

A heti edzéstervedbe érdemes beépíteni néhány sprintet. A rövid, intenzív futások -például a Tabata módszer használata- fittebbé tesznek, és nagyon hatékonyak akkor is, ha nincs sok időd edzeni.

Hetente egyszer végezd el a következő, 24-perces edzétervet:

  • 10 perc kocogás
  • 8x20 mp sprint, 10 mp laza futás/kocogás
  • 10 perc levezető kocogás

Figyelj jobban a regenerációra!

Nem tudod kihozni magadból a maximumot, ha nem figyelsz a megfelelő regenerációra. Feküdj le korán, hogy legalább 7 órát tudj aludni és néhány hetente vegyél vissza kicsit a futásaid intenzitásából, vagy a távból. Az is jó megoldás, ha 15-30 perccel futás iszol valami regenerációt serkentő italt. A kurkumás tea, fahéj, gyömbér csökkentik a gyulladást, ahogy a meggylé is. Fogyasz minőségi fehérjét edzés után - például kakaót -, hiszen ez ellát tápanyagokkal is hidratál is.

Ha megfogadod a tippeket, újult erővel és egészségesen vághatsz neki a tavasznak!