Borítókép: 7 tipp, ha havas, jeges terepen futsz

7 tipp, ha havas, jeges terepen futsz

Forrás: getty images
Az alaszkai ultrafutó, Geoff Roes ad tanácsot a kellemetlen téli időjárásban futóknak.

Ha te is azok közé a futók közé tartozol, akik utálják a futópadot, biztos, hogy télen is kimerészkedsz. A Runner’s World szakértője téli futótáborokat is tart szülőhazájában, ahol a résztvevők megtanulhatnak futni még a legzordabb körülmények között is. Geoff 7 tanácsát érdemes megfogadnotok!

A megtett kilométerek duplázódnak

A hóban, jégen való futás során más izmok dolgoznak, mint amikor száraz felületen futsz. Ebben az esetben nem is tudsz annyit futni és az időeredményed sem lesz olyan jó, mint egyenletes terepen. Ahhoz, hogy csökkentsd a sérülések esélyét, lassan növeld a távot! Legalább 4-6 hétre van szüksége a szervezetednek, hogy hozzászokjon az ismeretlen terepen való futáshoz, ezért légy türelmes.

A csúszásgátlóból mindig egy számmal kisebbet válassz!

Amikor szeretnél egy jó kis szöges csúszásgátlót venni a cipődre, egy számmal kisebbet vegyél a javasoltnál, ha nem akarod, hogy oldalra forduljon a lábadon.

Válassz megfelelő zoknit!

A vastag zoknik melegítik a lábad, de csak akkor futhatsz kényelmesen, ha a cipőd így is megfelelően illeszkedik a lábadra és nem nyom sehol. Ha úgy döntesz, vastag zoknit veszel fel, mindenképp próbáld fel a cipőddel együtt, vagy szerezz be egy fél/egy számmal nagyobb futócipőt.

Felfedezés

Ne feledkezz meg a változatosságról! Annyi gyönyörű terepen futhatsz télen is, hogy ha már van egy kis tapasztalatod, nyugodtan keress olyan útvonalakat, amik szimpatikusak.

Hócipő

Jó megoldás, ha veszel egy pár hótalpat is, mivel ezeknek a segítségével sok olyan helyre is el tudsz menni futni, ahová másképp nem tudnál eljutni. Az első alkalom biztos nehéz lesz, de ha még kétszer-háromszor végighaladsz az általad (saját kezűleg - vagy inkább lábúlag) készített útvonalon, már futócipőben is tudod teljesíteni a távot.

Mi a helyzet a folyadékbevitellel?

Télen valahogy könnyebb megfeledkezni az ivásról, mivel nem melegszik fel annyira a tested. De amikor hóban, vagy jégen futsz, szinte minden alkalommal keményebben sportolsz, mint általában, ezáltal több kalóriát is égetsz. Tehát ilyenkor is szükség van megfelelő folyadékbevitelre!

Lépj rövidebbet!

Kezdd azzal a téli terepfutást, hogy kisebbeket lépsz. Így megfelelő lesz a tartásod futás közben és könnyebben veszed majd az előtted álló akadályokat is!