Borítókép: Azta! Ez a férfi lett a világ leggyorsabb futója 10K-s távon, amputált lábbal

Azta! Ez a férfi lett a világ leggyorsabb futója 10K-s távon, amputált lábbal

Forrás: menshealth.com
Milyen ironikus, hogy az Andy Grant lábain olvasható tetoválás szövege már nem az, „Nem sétálsz egyedül”, hanem csak ennyi: „Nem sétálsz.”

A férfi Afganisztánban vesztette el jobb lábát, de ez nem gátolta meg abban, hogy teljes életet éljen. 17 éves korában csatlakozott az angol tengerészgyalogsághoz, 32 hét múlva már Irakba repült. Grant egy robbanásban sérült meg, 27 különböző sérüléssel került kórházba. A lábában lévő artéria olyan súlyosan megsérült, hogy el kellett döntenie, nem él teljes életet, vagy amputáltatja a lábát.

„Hálás voltam azért, hogy életben maradtam, de az életminőségemmel nem voltam elégedett. Nem tudtam sportolni, nem élhettem aktív életet és nagy fájdalmaim voltak”
nyilatkozta a Mirrornak.
„Azok, akik viszont amputáción estek át, tudtak síelni, futni, biciklizni. Azért döntöttem az amputáció mellett, hogy teljes életet élhessek.”
tette hozzá.

Grant nem bánta meg a döntését, de a műtét után még sokáig küzdött a depresszióval. Az egyik társa, aki segített neki a lelki felépülésben, a kutyája volt, akivel minden reggel sétált. Később pont ezekből a sétákból lett futás, a futásokból pedig versenyek. A férfi ekkor szánta el magát, hogy kihívást keressen.

„Egy kanadai férfi egy autóbalesetben veszítette el a lábát és 10 kilométert 37 perc 53 másodperc alatt teljesített. Ő volt a leggyorsabb amputált lábú futó ezen a távon, én pedig eldöntöttem, legyőzöm.”
mesélte.

Grant egy filmes stábbal kezdte meg felkészülését, így dokumentumfilm is készült róla. A rekorddöntésre 300 barátját és ismerősét hívta meg, aztán 37 perccel és 17 másodperccel később hivatalosan is ő lett a világ leggyorsabb 10K-s futója, amputált lábbal.

Következő célja, hogy induljon a Paralimpián és megmássza a Ben Nevist, az Egyesült Királyság és egyben Skócia legmagasabb csúcsát.