Borítókép: Az 5 legrosszabb dolog, amit futás előtt tehetsz

Az 5 legrosszabb dolog, amit futás előtt tehetsz

Ha kezdő vagy, fontos, hogy megfelelően felkészülj, mielőtt kilépnél az ajtón. Hogyan készítheted fel a tested a futásra? Susan Paul, A Runner’s World szakértője elmondja, mik azok a dolgok, amiket semmiképp ne tegyél, mielőtt elindulnál.

Statikus nyújtás

Legtöbben tesiórán tanultunk meg bemelegíteni, ennek nagy része viszont elég idejétmúlt. Több friss kutatás is igazolja, hogy a statikus nyújtás nem a legjobb módszer a bemelegítésre, ráadásul még le is lassíthat. Ehelyett válaszd a dinamikus bemelegítést. A statikus nyújtás megnyújtja az izmokat, de ennek hatására nem tudnak olyan erősen összehúzódni futás közben. Ez a reflex pedig egyszerűen elgyengíti az izmokat.

Mi a dinamikus bemelegítés? Végezz olyan gyakorlatokat, melyek azokat az izmokat dolgoztatják meg, melyeket futás közben is használsz.

Túl sok evés

Futás előtt közvetlenül ne egyél nehéz ételeket. A szénhidrát raktáraid nem árt feltölteni, de erre nem egy jó kis bollognai a megoldás. Az emésztés futás közben lelassul, hiszen több vér jut a gyomrodhoz, kevesebb az izmaidhoz. Ha tehát egy hatalmas adagot ettél, nem tudod rendesen megemészteni, görcsölni fog a hasad. A reggeli és rövidebb futások előtt nem feltétlenül kell enned. Ha viszont délutánra, vagy estére időzíted a futást, legfeljebb egy órával ebédelj, vagy vacsorázz. Mielőtt elindulnál, fogyassz fehérjében gazdag ételeket kevés szénhidráttal. Kerüld a zsíros, olajban sült kajákat és a cukros süteményeket. A túl sok rost is problémát okozhat. A hosszabb reggeli futásaid előtt kelj korábban és hagyj 30-60 percet a szervezetednek, hogy megeméssze a reggelit. A legjobb ilyenkor egy szelet pirítós mogyoróvajjal és vízzel.

Nem megfelelő hidratálás

Ne igyál meg egy liter vizet indulás előtt. Nem hidratál olyan gyorsan és azt érzed, ott lötykölődik a gyomrodban. A legjobb, ha napközben rendszeresen, kisebb adagokban iszol vizet. Kerüld az energiaitalokat és a koffeines üdítőket, mivel ezek nagyon megnövelhetik a pulzusod. A cukros italok pedig hirtelen dobják meg a vércukrod, mely ugyanilyen gyorsan le is esik. Napi 2-3 liter folyadékkal számolj, de a bevitt víz mennyisége függ a súlyodtól, az izzadás mértékétől és attól is, mennyire vagy aktív.

A cikk folytatásáért kattints ide.