Borítókép: A szmog dilemma: fuss vagy ne?

A szmog dilemma: fuss vagy ne?

Forrás: europress
Sajnos a napokban már több városban is szmogriadót rendeltek el. Mi van akkor, ha te viszont futnál és eszed ágában sincs kihagyni az edzést? Milyen hatással van a szmog a teljesítményedre és egészségedre?

A szennyezett levegő rengeteg mérgező anyagot tartalmaz, mely negatív hatással van a teljesítményedre és egészségedre. Olyan tüneteket okozhat, mint a kaparó érzés a torokban, mellkasi fájdalmak, köhögés, légszomj, hányinger és fejfájás. Néhány nap múlva a tünetek enyhülhetnek, ilyenkor pedig sokan úgy gondolják, hogy már nem jelent problémát, ha újra nekivágnak. Ez viszont rizikós, hiszen az ózon koncentrációja továbbra is nagy marad, mely a szén-monoxiddal és más, káros gázokkal együtt a levegőben kering. Napközben tovább emelkedik az ózon koncentrációja, ezért érdemes ilyenkor kerülnöd a forgalmas utakat. A szén-monoxid hatására pedig az oxigén nem jut el az izmaidhoz.

Ennél komolyabb probléma a légszennyezettség hosszútávú hatása az egészségre. Az ózon és szén-monoxid kellemetlen tüneteket okoz és rontják a teljesítményt, de edzés után néhány órával távoznak a szervezetedből.

„A nehézfémeket és karcinogéneket viszont nem tudja feldolgozni a májad, így ezek az anyagok továbbra is a szervezetedben maradnak”
- mondja Alison Carlisla, egyetemi tanár.
„Több kutatás is bizonyította, hogy azoknak a sportolóknak, akik városban edzenek, több ólom halmozódik fel a vérükben, mint a vidéken mozgóknak”
-tette hozzá.
„Azoknak, akiknek már régóta van valamilyen légúti betegségük, vagy szívproblémákkal küzdenek, sokkal nagyobb esélyük van arra, hogy a káros részecskék akut problémákat idézzenek elő, például megváltozhat a tüdejük működése.”

Mit tehetsz ilyenkor? A legjobb, ha elkerülöd a szennyezést és okosan választod meg a futóútvonalad.

  • Ha mindenképp muszáj futnod, akkor még a nagy dugók kialakulása előtt indulj útnak.
  • Kerüld a forgalmas utakat, a legjobb ha olyan futóterepre mész, ami kicsit távolabb fekszik a város zajától.
  • Figyeld az előrejelzéseket és nézd meg, mennyire szennyezett a levegő. (Például itt.)
  • Az olyan napokon, amikor magas a légzennyezettség mértéke, inkább sportolj bent, például fuss futópadon, vagy végezz keresztedzést (spinning, úszás, evezés, erősítő edzés).
  • Ha asztmával küzdesz, vagy cukorbeteg, szívbeteg, tüdőbeteg vagy, legyél sokkal elővigyázatosabb és válaszd a beltéri edzést!