Borítókép: Ne hagyd, hogy ezek elvegyék a kedved, ha az újévi fogadalmad a futás!

Ne hagyd, hogy ezek elvegyék a kedved, ha az újévi fogadalmad a futás!

Forrás: Europress
Ha most kezdesz el futni, nincs könnyű dolgod. Az eleje nehéz, mert nem vagy annyira ott fejben, mint egy gyakorlott futó, valószínűleg az erőnléteden is van mit javítani, a motivációt megtartani pedig őrülten nehéz. Abban szeretnénk segíteni, hogy már előre felkészülhess azokra az akadályokra, amelyekkel a kezdők leggyakrabban találkoznak, hogy kikerülhesd azokat!

Az időjárás

Hideg van és csúszik az út, sokszor még a szél is fúj: ha már rutinos futó leszel, ez annyira nem fog zavarni, ráadásul tudod majd, hogyan kell megfelelően öltözni az időjáráshoz. Szóval készülj fel arra, hogy a futás nem olyan rossz, mint amilyennek most tűnik. Talán jobb, ha az első két hónapban inkább a futópadon kísérletezel, és akkor merészkedsz ki a szabadba, amikor már komfortosabban érzed magad ebben a helyzetben.

Fokozatosság

Lehet, hogy elsőre egy percet sem bírsz végigkocogni, de az is előfordulhat, hogy egy másik sport miatt olyan szuper az állóképességed, hogy egyből megy az 5km! A lényeg, hogy először teszteld le, hogy mennyit bírsz, ha úgy megy jól, hogy egy percet sétálsz, egy percet futsz, és maximum 10 percig bírod, az sem baj, valahol el kell kezdeni. Az első alkalmakkor mindenképpen lassan menj, nyugodtan sétálj bele.

Lankadó lelkesedés

Arra is készülj fel, hogy nem leszel mindig olyan lelkes, mint az elején. Talán az első héten simán felkelsz egy órával hamarabb a megszokottnál, hogy le tudj menni kocogni munka előtt, de két hét után elkaphat a lustaság, és a benned élő kisördög lenyomja az ébresztő órát. Ne stresszelj azon, ha egy vagy két alkalmat kihagysz. De ennél többet semmiképpen se, mert után nehéz lesz visszaállni. Ha úgy érzed, egyelőre túl sok ez neked, ritkítsd meg az alkalmakat, és inkább menj kevesebbszer, de rendszeresen!