Borítókép: 2 vitamin, amire szükséged van télen

2 vitamin, amire szükséged van télen

Forrás: europress
Télen mindenki több vitamint fogyaszt, hogy erősítse immunrendszerét. Egy svéd folyóirat egyik beszámolója szerint ennek ellenére két dologra mindenképp szükséged lesz: megnövekedett C-, valamint E-vitamin bevitelre.

A kutatás ideje alatt kilenc futó két héten keresztül naponta 500 milligramm C-vitamint és 100 IU (67 milligramm) E-vitamint juttatott szervezetébe. A két hét leteltével a sportolók 8 kilométert futottak le egy meleg, magas páratartalmú, ózonnal szennyezett kísérleti kabinban (teljesítményüket stopperórával mérték).
A placebót fogyasztó kontrollcsoporthoz viszonyítva a vitamint szedők vérében nagyobb mennyiségű antioxidáns jelenléte volt kimutatható a verseny előtti és utáni időszakban. Geraint Florida-James, a tanulmány vezetője szerint mindez azért fontos, mert kiderült: minél több antioxidáns volt a futók vérében, annál nagyobb mértékben javult a szintidejük.
Szennyezett környezetben a szervezetnek edzés közben fokozott oxidatív stresszel kell megküzdenie, aminek következtében a testben gyulladást kiváltó anyagok szaporodhatnak el. Az antioxidánsok azonban képesek semlegesíteni ezeket a szabad gyököket, aminek köszönhetően csökken az oxidatív stressz és megszűnnek a légúti gyulladások. (A gyulladás a tüdőt is károsíthatja, ami miatt futás közben veszít hatékonyságából.)
A legjobb formád eléréséért fogyassz bőséges mennyiségben egészséges tápanyagforrásokból (például brokkoli, paraj, citrusfélék, paradicsom, kivi, édesburgonya, vagy mangó) származó C-,és E-vitamint. Ha meleg, párás, szennyezett környezetben versenyzel, a futamot megelőző két hétben egészítsd ki étrendedet 500 milligramm C-vitaminnal és 100 IU E vitaminnal.