Gyorsabb maraton szénhidrátokkal
A kísérletben a koppenhágai maraton futóit tesztelték: egyik csoport saját belátása alapján, a másik viszont egy speciális táplálkozási stratégia mentén pótolta az energiát. Utóbbiak, akik 20 grammos energiagélt egyszer a verseny előtt, majd a rajt utáni 40.percben és onnantól minden 20. percben lenyeltek – folyamatos folyadékpótlás közben – átlagban 11 perccel teljesítettek jobban a másik csoportnál.
A vizsgálat során kiderült, az a csoport, aki saját szokása szerint vett szénhidrátot magához 90 grammal kevesebbet evett, mint akiknek előírták a pontos mennyiséget. Ez egy gyakori probléma, nem egy futó sokkal kevesebb táplálékot pótol, mint amire a szervezetének egy ilyen hosszú távú verseny alatt szüksége lenne, világosít fel minket a tanulmány szerzője, dr. Ernst Albin Hansen.
Nehogy azt hidd, ezzel lelassítod magad: kemény tempójú futással a 60.-75. percet elérve annyira kimerülhetnek az energiát adó glikogénraktárak, hogy teljesen kimerülne a szervezet. Nem szabad megvárni, hogy a továbbmenetelhez a zsírból pótolja a további energiát, mert onnan nehezebb ’felállni’.
A szakember javaslata szerint ezért ajánlott maratonon óránként kb. 60 gramnyi mennyiség fogyasztása, mert megközelítőleg ennyit használunk el a mozgással (ez persze függ az edzettségi szinttől is).