Borítókép: 5 ok, amiért fájhat a mellkasod futás közben

5 ok, amiért fájhat a mellkasod futás közben

Forrás: europress
Több dolog is okozhat mellkasi fájdalmat, nem kell egyből a legrosszabbra gondolni. Bár a tünetek ijesztőek, gyakran elég banális dolgok állhatnak a háttérben.

Megmutatjuk, mik a leggyakoribb okok és azt is, hogyan kezelheted őket.

Kezdő futó vagy

Ha nemrég kezdtél futni, egyszerűen azért fáj a mellkasod, mert a szervezeted még nem szokott hozzá a mozgáshoz. Érdemes ilyenkor visszavenni és lassítani a tempón. Kezdd sétával és fokozatosan növeld a tempód.

Izomgörcs

A bordáid környékén található izmok is begörcsölhetnek. Általában egy ponton érzel éles, szúró fájdalmat ilyenkor. Érdemes több vizet, vagy elektrolitokkal gazdagított sportitalt fogyasztanod.

Ég a gyomrod

Az emésztőrendszeredre is kihat a futás. A megnövekedett nyomás a hasadban is okozhat a torkodig elérő fájdalmat. Erre a legjobb megoldás, ha kerülöd a nehéz ételeket futás előtt.

Valami baj van a tüdőddel

A leggyakoribb ilyen betegség az asztma, de az is lehet, hogy komolyabb probléma áll a háttérben, például levegő szivárog a tüdő és mellkasod fala közé. Ha a fájdalmat légzési nehézségek is kísérik, fordulj orvoshoz.

Szívbetegségek

Ez a legrosszabb eshetőség. Állhat a háttérben koronaér-probléma, de gyakran a fájdalmat ilyen esetben fokozott izzadás, émelygés, hányás, légszomj, fokozott verejtékezés kíséri edzés közben. Ha gyanítod, hogy a szíveddel nem oké valami, mindenképp fordulj orvoshoz!