Borítókép: 4 időtlen táplálkozási szabály

4 időtlen táplálkozási szabály

Forrás: europress
Liz Applegate, a RW táplálkozási szakértője már 30 éve ír a magazinnak. Az évek alatt lehet, hogy többet tudunk a helyes táplálkozásról, azonban vannak olyan szabályok, amik semmit nem változtak és ma is igazak. Ezekkel ismerkedhetsz most meg.

Nincs varázslat! Az, hogy mit eszel a korodon, fittségeden, nemeden és a genetikádon is múlik, hasonlóan az edzéstervedhez és céljaidhoz. Az szuper, ha utánaolvasol a helyes táplálkozásnak, de mindig magadra kell szabni az ott olvasottakat, hiszen nem vagyunk egyformák. Nagyon hasznos lehet, ha naplót vezetsz az edzésedről és táplálkozásodról is, hogy megtudd, minden tápanyagból megfelelő mennyiségűt viszel-e be és elég üzemanyaggal látod-e el a szervezeted. Erre több applikáció közül is válogathatsz.

Ismétlés a tudás anyja. A futóverseny előtt fontos a felkészülés, de a gyakorlást a konyhában is érdemes bevezetned. Kutatások igazolják, hogy megtaníthatod a szervezeted arra, hogy jobban feldolgozza a szénhidrátokat. A maratonfutók 30-60 percenként fogyasztanak szénhidrátokat, viszont a gyomrát nem mindenki készíti fel erre a folyamatos energiautánpótlásra. Ha te is versenyen indulsz, mindenképp próbáld ki előtte, hogyan viseled a rendszeres tankolást és jegyezd meg, mi vált be nálad és mi kevésbé.

Ne mindig higgy a népszerűségnek. A szuperkajákat okkal nevezik szuperkajáknak. Egészségesek, de attól, hogy rendszeresen fogyasztod őket, nem feltétlenül leszel te a legjobb sportoló. Ugyanez igaz a táplálékkiegészítőkre is. A kelkáposzta, áfonya és édesburgonya tényleg jó választás, de az újonnan felfedezett szuperkajáknak mindig nézz utána.

Maraton, nem sprint. A futópályán gyorsnak kell lenned. De ahhoz viszont, hogy egész életedben megtartsd az egészséges súlyod türelemre és rendszerességre van szükség. Ha például fogyni szeretnél, égess több kalóriát, mint amennyit beviszel. A legfontosabb, hogy kerüld az extremitást és ne sanyargasd magad, hiszen az ilyen kemény diéták hatása csak ideig-óráig tartható fenn. Jegyezd fel, mikor ment fel rád pár kiló és mikor fogytál, hogy tudd, min kell változtatnod a későbbiekben ahhoz, hogy megtartsd a súlyod.