„Az a fontos, hogy a versenyzőket maximálisan ki tudjuk szolgálni”

A jövő évi Ultrabalatonra alig több, mint egy nap alatt betelt a létszám. Az esemény szervezői ezzel egyedülálló sporttörténelmet írtak. Erről és az elkövetkezendő évek várható változásairól mesélt a verseny főszervezője, Zelcsényi Miklós.

A jövő évi Ultrabalatonra alig több, mint egy nap alatt betelt a létszám. Az esemény szervezői ezzel egyedülálló sporttörténelmet írtak. Erről és az elkövetkezendő évek várható változásairól mesélt a verseny főszervezője, Zelcsényi Miklós.

- Két héttel korábbra került az Ultrabalaton időpontja. Mi ennek az oka?

- Nagyon egyszerűek az okok. Már idén is a határon mozogtunk és nekünk szervezőknek az az elsődleges és legfontosabb feladatunk, hogy ezt a több mint 800 csapatot a körön keresztül, végig tudjuk vinni. A balatoni úthálózatot nem arra tervezték, hogy egy ilyen fokú terhelésnek legyen kitéve. Több mint 3000 autó indul el. Idén azt tapasztaltuk, hogy nagyon jól sikerült a rajtoltatásnál a futóalakzat megtartása, egyenletes volt a terhelés a pontokon. Ugyanakkor a bővítés feltétele az volt, hogy egy picit hozzuk korábbra, azaz 2017. május 19-21-re a verseny időpontját, ebben az időszakban még kevesebb hétvégi nyaraló tartózkodik a Balatonon. A másik ok az volt, hogy megnéztük az időjárás jelentések statisztikáit és a május 20-a környéki hétvégén egy picit hűvösebb az idő, ezzel megpróbálunk kedvezni a futóknak, főleg az ultrafutóknak.

- Tavaly, az idei UB-ra 700 csapat nevezhetett, illetve további 100 csapat indulhatott még el…

- Pontosabban 780 csapatnevezés volt, illetve még 50 csapat indult el, azaz összesen 830 csapat volt. Majdnem ennyien célba is értek.

- Volt feladó csapat?

- Igen, persze, mindig van feladó csapat.

Kép

- A jövő évi versenyre 880 csapat nevezhetett, és ahogy olvastam, tavaly 54 nap alatt telt be a 780 csapatnevezés, míg idén a 880 csapatnevezés 54 óra alatt betelt. Meglepetésként ért?

- Egyrészt igen, másrészt nem nagyon tudok, olyan 5000 fő feletti versenyről, amelynek nevezése 54 órán belül betelik, lezárul. Ezzel sporttörténelmet írtunk. Már a tavalyi nevezési idő is meglepett, a mostani 54 óra, pedig derült égből villámcsapásként ért. Azt gondoljuk, hogy tisztességesen kommunikáltunk, különböző csatornákon keresztül, hogy a csapatvezetők szervezzék a csapataikat és készüljenek a nevezésre. Csalódottságot érzek azoknál az embereknél – és hangos a közösségi média tőlük –, akik nem kerültek be a 880 csapatba, de nem szeretném további 100 csapat befogadásával a meglévő 880 csapat élményét kockára tenni. A rajtoltatás szigorú rend szerint történik, a csapatok rendkívül korrektül betartották a rajtoltatási időpontokat, de érezzük, hogy ez a verseny nagyon a határon mozog. Be tudnánk fogadni akár 1500 csapatot is, de azzal tönkretenném az eseményt.

- Maradjunk a nevezésnél egy kicsit. Idén 7 fős csapatban indultam és azt tapasztaltam, hogy a rendezvény elvesztette a verseny jellegét. Nem tudtuk, ki hol van, más csapatokhoz képest, hogy állunk, gyakorlatilag egy légüres térben futottunk. Kicsit átvette a rendezvény a buli jellegét. Most azt látom, hogy a 2-3-4-5 fős csapatok, közös rajtidőpontokban indulnak (kicsit versenyszerűbben) illetve a 6-12 fős csapatok pedig hasonlóan a tavalyihoz.

- Igen. Először arra szeretnék válaszolni, mit tettünk annak érdekében, hogy több csapatot tudjunk fogadni. Növeltük a körön a váltópontok számát. Idén 37 pont volt, jövőre 42 pont lesz, illetve a későbbiekben az is elképzelhető, hogy 50 váltópont lesz. Nem kötelező minden ponton megállni, viszont a pontok számával csökkentettük a pontokra nehezedő nyomást. 365 napon keresztül szervezzük a versenyt és fölfedeztünk, olyan területeket, parkolókat, amelyek ideálisabbak az eddigiekhez képest a versenyzők kiszolgálására. Harmadik lépésként az alábbiakat határoztuk meg. Óriási tisztelői vagyunk az ultra távot teljesítőknek. Ha a 220 km-es távot nézzük, már egy 5 fős csapat is ultratávot fut. Az egyéni és a kis létszámú csapatok védelmében korlátoztuk az egyes csapatkategóriákban lévő helyek számokat. Hogy például ne úgy alakuljon a mezőny, hogy 10 darab 2 fős váltó mellett indul 880 darab 12 fős váltó. Az idei csapatindulási számokat vettük alapul és a 2-5 fős csapatok számára a következő évben is biztosítjuk ugyanazt a létszámot. Nemcsak a csapatszámokat korlátoztuk, hanem idén kialakítottuk a 4 és 5 fős kategóriát, melyeken belül a csapatok egymással tudnak versenyezni, hiszen egyszerre tudnak indulni. A 2 fős csapatoknál a lassabb csapatok hamarabb indulnak, míg a gyorsabb 2 fős csapatok később indulnak el.

Kép

- Nem lehet megoldani azt, hogy a gyorsakat is és a lassúakat is egyszerre lehessen elindítani?

- Nem lehet. Nem fognak felállni a frissítőpontok, illetve nem lesz biztosítás az útvonalon. Ha az Ultrabalatonon szeretnél futni és becsületesen megadod a célidődet, akkor biztosítva lesz az útvonalad és az összes frissítőpont is a rendelkezésedre áll.

- Nekem szimpatikus az, hogy a buli futásból – legalábbis a futók egy része – átmegy egy kicsit komolyabb versenyzésbe. Van-e esély arra, hogy a 2-5 fős csapatszám korlátot feljebb emeljétek 2017-ben?

- Nem tudom, 2018-ban tervezzük, de 2017-re nem ígérem. Most már teltházasok vagyunk, várólistán vannak a csapatok, a 2-3 fősök vélhetően bekerülnek, a 4-5 fős csapatoknál nem ígérem, a 6-12 fős csapatok esetén biztos, hogy további jelentkezők nem fognak bekerülni, legfeljebb lemondás esetén van erre esély. Ez a verseny olyan lesz a jövőben is, hogy biztos lesz olyan csapat, aki nem fog bekerülni.

- Az eddigi tapasztalatok alapján nem lenne logikus lépés a jövőben, az hogy két jelentkezési feltétel legyen? Nevezni ne csak a csapatnévvel lehessen, hanem a konkrét csapattagok adatait is fel kelljen tüntetni, illetve a nevezést követően 3 napon belül be is kelljen fizetni a nevezési díjat?

- A következőt tervezzük 2018-ban. A 2017-es csapatok, ugyanazzal a létszámmal és ugyanazokkal a tagokkal előre bejelentkezhetnek e-mailen a 2018-as versenyre. Ha ez bizonyos ideig megtörténik, akkor ők prioritást élveznek. A következő csoport azoké lesz, akik már voltak a versenyen előző évben, de más csapatban, utánuk nevezhetnek azok, akik még nem voltak. Biztos van pár csapat, amelyek esetében valaki benevez egy csapatot és később szedi össze rá az embereket. Tegye. De bizonyos határidőig, ha nem szedi össze és nem nevez be, akkor töröljük, és megnyitjuk más csapatoknak a nevezési lehetőséget. Nem fogunk a csapattagokkal kiszúrni azzal, hogy karácsony előtt nevezési díjat kérünk, fizetni január 15-ig kell.

Kép

- A nevezési díj lépcsőzetesen van felépítve, ha valaki nem kerül be, viszont a törlések miatt csak később tud nevezni, az már csak a magasabb nevezési díjjal tud nevezni.

- Idén 15 ilyen csapat volt. Lehet, hogy egyáltalán nem is lesz további csapatnevezés január 15-e után.

- Elméleti szinten meddig bővíthető szerinted a versenyen a résztvevők száma?

- 2000 csapatig, 5000 csapatig, csak akkor több napos rendezvény lesz. Ami fontos, hogy a versenyzőket maximálisan és minden tekintetben ki tudjuk szolgálni. Csak egy példát mondok. Jövőre lesz olyan járat, amely a verseny közben a WC-ket fogja tisztítani, mert erre szükség van. Jött ilyen kritika és mi ezt figyelembe vesszük. Szemétszedő járatok lesznek 3 óránként. A 8 óránál tovább nyitva tartó pontokon a személyzetet leváltjuk. Idén azért ment jól a pontokon a gördülékeny haladás, mert parkoltató személyzet volt. 3-5 fő parkoltató személyzet, akik segítettek az autók elhelyezésében. Így elfért 2-300 autó. Biztos, hogy lesz olyan pont, ahol összetorlódik a forgalom és nehezebb lesz mozogni. Áthelyeztünk pontokat olyan helyszínekre, ahol találtunk parkolásra alkalmas nagy területet. Más volt a logisztika 300 csapatnál, más 480-nál, más 680-nál és más lesz 1200-nál is. Azért kell lépésről lépésre haladni, mert nem az a célunk, hogy megbuktassuk a versenyt, hanem az, hogy azt a szintet, amit idén tudtunk tartani, tudjuk vinni tovább. Tudom, hogy voltak hibák, mint ahogyan minden versenyen vannak, de ha ez annyira rossz lett volna, most miért nevezne 800 csapat?! Írnánk sporttörténelmet?! Biztos vagyok benne, hogy nem. Tanultam, tanultunk okultunk. Az az utolsó 16 csapat, amit mi úgy hívunk, hogy a sereghajtó tizenhatok, akik későn indultak el és már a lerabolt frissítőállomásokkal találkoztak, a 2017-es Ultrabalatonon rajtidőpontot választhatnak. Kompenzálni szeretném őket. Belátom, hogy ők nem ugyanazt kapták, jövőre megpróbálom jóvá tenni ezt a dolgot. Azt szeretnénk, hogy fejlődjön az esemény, hogy tudjuk növelni a létszámot, de úgy, hogy a biztonság megmaradjon. Az pedig, hogy ki versenyzik és ki bulizik, legyen az ő döntése. Én mind a kettőt el tudom fogadni. Szerintem egy olyan csapat is tud versenyezni, aki 10 főből áll, 6 percesben fut, de a határait feszegeti és van olyan csapat, amely 5 fővel fut, 4 percesben, közben beszélgetnek, és nem versenyeznek. Minden futó ugyanannyit ér.

Kép

- Egyéniek. Azt látom, hogy a csapatok, váltók folyamatosan növekednek, az egyénieknél szinten tartás van.

- 220 egyéni nevező volt tavaly, nőtt az egyéniek száma is. 203 vagy 204 egyéni indult el ténylegesen. Valamennyit mindig nő, de egyszerű az oka annak, hogy kisebb mértékben. Csak nagyon kevesen képesek 220 km-t futni. 2015-ben kiírtunk 1 millió forint pénzdíjazást. Második legnagyobb pénzdíjat adtuk a világon. Európában a legnagyobb pénzdíj volt. Semmit nem jelent. Nem ez motiválja a futókat. Megpróbáljuk azokat a plusz apróságokat beépíteni az egyéniek versenyébe, amelyekről azt gondoljuk, hogy egy egyéninek számít és fontos lehet. Például minden egyéni pólójára ráírjuk, hogy „Egyedül futom körbe” és a nevét. Persze nem minden úgy jön össze, ahogy tervezzük, de igyekszünk.

- Még egy észrevétel. Mindenki fut éjszaka. Ami számomra hiányos volt, az az emberek fején a fejlámpa. Tervezitek a kötelező felszerelés ellenőrzését a jövőben?

- Egyénieknél ezt meg lehet oldani, de náluk pont nem kell, hiszen ők teljesen képben vannak, milyen körülmények között futnak. A csapatok esetén azt az egyet tudjuk tenni, hogy időben fogjuk kommunikálni, figyelmeztetni őket, sötétedéskor vigyenek magukkal fejlámpát. Fizikailag nem tudjuk megakadályozni, hogy a futó fejlámpa nélkül kimenjen futni.

- Így viszont nagyobb a kockázata annak, hogy valamilyen sérülés adódik, esetleg valakit el fognak ütni…

- Igen ez benne van. Előfordulhatnak balesetek, a nagyszámok törvénye alapján akár végzetes kimenetelű is. Nekünk arra kell felkészülni, hogy tudjuk majd ezt a helyzetet kezelni. Mindenki a saját felelősségére fut. Ezért nagyon fontos, hogy a futók és az autósok is figyeljenek egymásra. Az északi part bizonyos szakaszain tilos autóval megállni, illetve kísérni. Csináltattunk figyelmeztető táblákat és 16 darab motorosnak az a feladata, hogy ne engedje, hogy a futókat autóval kísérjék. Először figyelmezteti, aztán második figyelmeztetésnél leveszi a rajtszámot. Ha mindenki kíséri a futóját, akkor leáll a sor. Persze nem lehet mindenkit megnevelni. Idén bevált a síp. Figyelmeztetésnél a kollegák sípolnak.

Kép

- Van egy kísérőrendezvénye az Ultrabalatonnak, egy félmaratoni verseny. Van értelme ennek a kísérőrendezvénynek?

- Igen van. Indult 60-70 futó. Ezzel megadjuk a lehetőséget azoknak a futóknak is, akik valamiért nem akartak vagy nem tudtak elindulni a főrendezvényen, hogy fussanak egy félmaratont. Éljék át az élményt, fussanak be az Ultrabalaton célkapuján.

- Milyen színű lesz 2017-ben a póló?

- Narancssárga, de nem mondom meg milyen márka. Nekem nagyon tetszik.

- Végül milyen lényeges változások lesznek az Ultrabalatonon a 2017-es évben?

- Külön indítjuk fix időpontban a 4 és 5 fős kategóriát, megnöveljük a váltópontok számát, melyek pár helyen változnak is, illetve plusz személyzet bevonását tervezzük. Fokozottabb figyelmet fordítunk a WC-k tisztaságára, a szemétszedésre, installációs meglepetések lesznek. Természetesen megtartjuk az ingyenes fotós pontokat is.

Kép
Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Futószalagon
RW fitt kihívás 2. - Koncentrálj a regenerációra!

Hogy tavasszal a maximumon pöröghessen a teljesítményed, egy szuper kihívást indítottunk!

Ints búcsút a télnek és regenerálódj ezzel az isteni, trópusi smoothie-val!

A zöld turmixokat eddig még nem merted bevállalni? Akkor itt az ideje a változtatásnak, ezt a receptet ugyani biztos, hogy imádni fogod!

Téli tippek edzéshez olyan futóktól, akiket még a legzordabb idő sem rettent el a mozgástól

“Rossz idő nem létezik, csak gyenge akarat” - tartja a mondás.

5 jel, hogy dehidratált vagy, aminek semmi köze a szomjúsághoz

Ha szomjas vagy, akkor már késő, mert dehidratálttá vált a szervezeted - állítják sokan. De nem csak az italok utáni vágyakozás utalhat arra, hogy a tested szomjazik!

Miben fuss, ha jeges az út?

A helyes futócipő-választás leegyszerűsíti, megkönnyíti a futást akkor is, amikor odakint mindenre lehet számítani, csak éppen porzó, száraz ösvényekre nem.

Leginkább a futásban akadályoztak a kilók, most viszont kezd visszatérni az erő a lábaimba

A héten folytattam a szénhidrát számolós diétámat. Vagyis diéta helyett inkább új étkezési szokásrendszernek nevezném, amit csinálok, ugyanis remélem nem lesz vége ennek a szemléletbeli változásnak, hanem ez lesz idővel a megszokott táplálkozási rutin, amelybe természetesen időnként belefér kicsit több, kicsit más is.

Miért ne hagyd ki a regeneráló futásokat?

Sok futó azt hiszi, hogy csak azok az edzések érnek valamit, amikbe teljesen belehalnak, pedig ez nem igaz.

Télen mindig felszedsz pár kilót? Ha erre a 4 dologra jobban odafigyelsz, nem fogsz hízni!

Javában tombol a tél, ilyenkor pedig előfordulhat, hogy könnyebben raktároz a szervezeted, bármennyire is próbálsz odafigyelni a helyes táplálkozásra és mozgásra.

Számodra a keresztedzés csakis TRX lehet? Akkor ez a 10 gyakorlat nem hiányozhat a rutinodból!

Ha fejlődni szeretnél, ne csak a futásra fordíts energiát, hanem a keresztedzésre is, hiszen így sokkal gyorsabbá is kitartóbbá válhatsz.

Miért is kell felszenvedni magunkat az emelkedőkön?

Sokszor tűnik értelmetlen emberkínzásnak.

Milyen a tökéletes, téli bemelegítés?

A bemelegítés minden esetben nagyon fontos, különösen télen, hiszen ilyenkor még hidegebbek az izmaid és ízületeid is.

3 dolog, amit megtehetsz a feszesebb, izmosabb hasért

Ha folyamatosan hasazol annak reményében, hogy végre izmosabb és feszesebb lesz a hasad, érdemes kicsit körülnézni a konyhádban is.

Hallottál már a kávélisztről? Ez a legújabb szuperkaja!

A lisztről valószínűleg nem a koffein jut eszedbe. Nyugi, nem vagy egyedül. A kávéliszt viszont egyre népszerűbb, sokan pedig tápanyagokkal teli csodaként tekintenek rá. De tényleg annyira szuper, vagy csak felhájpolták?

Fáj az alsó háti szakaszod futás közben vagy után? Ez lehet az oka!

Sokaknak az Achilles-e vagy épp térde fáj futás közben, ám sokaknál jelentkezik a hátfájás is, kifejezetten az alsó részen.

Térdprobléma miatt tényleg lőttek a hosszabb távoknak? Szakértőnk elmondja!

Olvasónk története a tökéletes példa, hogy milyen hosszadalmas és költséges lehet a rechabilitáció a túlzott megerőltetés után. A következő kérdéssel fordult szakértőnkhöz:

Bízz magadban és meg tudod csinálni! A tökéletes, önbizalomnövelő lejátszási lista

Ha nem csak megfigyelni szeretnéd a lehetőségeket a fejlődésre, hanem kiaknáznád őket, akkor elengedhetetlen, hogy bízz magadban.

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Darabos Balázs

futáskiegészítő edzéscore edzés

Darabos Balázs vagyok, testnevelő tanár, atlétika- és erőnléti edző. A modern sport világában egyre nagyobb jelentőséggel bír az, hogy egy edző minél több oldalról képes legyen megtámogatni a fejlődési lehetőségeket. A fizikális felkészültség, a terhelés helyes adagolása, a fejlesztésre szánt gyakorlatok kiválasztása és minősége, valamint az előrelépés ellenőrzése egyaránt fontos és elengedhetetlen feladat. Erőnléti edzőként folyamatosan követem a legújabb edzésmódszereket, az edzéselmélet változásait. Fontosnak tartom, hogy mindig új inger érje a versenyzőimet, ezáltal a fizikális felkészítés nehézségeit is próbálom áthidalni a legújabb eszközök és lehetőségek által. Hiszem, hogy egyénre lebontva, az egyéni sajátosságokat szem előtt tartva kell igazítani a fizikális felkészítési tervet, mely sportáganként változik, ezért fontos a sportági mozgásforma helyes és pontos biomechanikai és anatómiai ismerete. Munkám során mindig elsődleges szempont volt a prevenció, a megelőzés és a folyamatos fejlődés. Az Adidas Runners csapatában ezen elvek alapján próbáljuk a sport felé irányítani az embereket, illetve kialakítani bennük azt az igényszintet, hogy mindig szakképzett és minőségi folyamatok részesei lehessenek!

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatójaként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A hazai edzőképzésben több mint 15 éve jelen vagyok szaktárgyi oktatóként. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok mellett futók mozgását elemzem, amit Hamburgban volt lehetőségem elsajátítani. Így edzéstervek írása közben nem csak az élettani, hanem a biomechnaikai szempontokat megfigyelve igyekszem kihozni a futókból a maximumot. A Semmelweis Egyetem Testnevelési Karán végeztem humánkineziológia szakon, kedvenc területem a terhelés élettan volt, amiben az Ensport laborvezetőjeként van lehetőségem elmélyülni. Futás mellett nagyon szeretek utazni, így az utazás dátumát gyakran 1-1 futórendezvényhez, versenyhez igazítom.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Tedd meg velünk az első lépést a legújabb célod felé!

Csak 3570 Ft