Borítókép: Tarolj a versenyen, hozd el az érmet!

Tarolj a versenyen, hozd el az érmet!

Forrás: Europress
Tippek a tökéletes félmaratoni hajrához

Hagyd a telefonod a szurkolótábornál. Így jobban át tudod adni magad az esemény látványának és történéseinek – és végül is ezért fizettél. Ha nem hallgatsz zenét, jobban figyelhetsz a légzésedre, a futás intenzitására és a körülötted lévő futókra, mondja Elizabeth Corkum edző.

Találd meg a tempót. A rajt izgalma könnyen túl erős kezdésre ragadtathat – ezt a tempót viszont lehetetlen végig fenntartani, így a végére kifáradhatsz, sőt, akár még arra is kényszerülhetsz, hogy feladd a versenyt. Ha először vagy második alkalommal veszel részt félmaratonon, az első 16 kilométeren fogd vissza a tempót, az utolsó ötezret pedig nyomd meg jobban; a tapasztaltabb futóknak elég, ha az első 11-12 kilométert veszik lazábbra, mielőtt felgyorsítanak.

Ejtsd útba az ivópultokat. Sétával és ivással oszd fel a távot – így a félrenyelést is elkerülheted, és végig motivált maradhatsz. „Mindig a következő vizes pultot tűzd ki a legközelebb elérendő célként” – mondja Corkum. „Ott lassíts le, és amint végeztél az ivással, rázd meg felsőtested, és térj vissza a pályára.” Ha jól érzed magad, az utolsó ötezer méter ivópultjait kihagyhatod, hogy minél jobban megnyomhasd a hajrát.