Borítókép: 10 dolog, amit nem tudtál a fájdalomról

10 dolog, amit nem tudtál a fájdalomról

Forrás: europress
Amikor belerúgsz a küszöbbe, tudod, miért fáj a lábujjad. De vannak helyzetek, amikor a fájdalom okát nehezebb megtalálni. Összegyűjtöttünk néhány érdekes adatot a fájdalomról.
  1. Az agyad a felelős a fájdalomérzetért: amikor kificamodik a bokád, az idegrostok küldenek jeleket az agyadnak, ami fájdalomként ismeri fel az érzést.
  2. Létezik alacsony vagy magas fájdalomküszöb: ez pedig attól is függ, milyen korábbi élményeid voltak, az agyadban milyen struturális és kémiai változások mennek keresztül.
  3. A gondolataiddal irányíthatod, mennyire fáj valami: egyre több kutatás támasztja alá, hogy a meditáció és a kognitív viselkedési terápia segíthet kezelni a fájdalmat.
  4. Elterelheted róla a figyelmed: egy másik érzéssel elterelheted az agyad figyelmét a fájdalomról. Például, ha megcsíp egy szúnyog és jeget nyomsz a csípésre, az agyad a hideget érzékeli, nem a viszketést.
  5. A vöröshajú emberek érzékenyebbek a fájdalomra: ez a génjeiknek köszönhető. Általában több altatóra és fájdalomcsillapítóra van szükségük műtétek során is.

A cikk folytatását itt találod.