Borítókép: Friss gyümölcsös lepény

Friss gyümölcsös lepény

Míg a hasonló sütemények íze inkább szuperédes tortáéra hasonlít, az itt leírt recept csak kis mennyiségű hozzáadott cukrot javasol: a további édesítést a friss gyümölcs (bármilyen idénygyümölcs felhasználható) természetes cukortartalmával éred el.

Elkészítési idő: 70 perc

A teljes kiőrlésű liszt hosszan tartó energiát biztosít, míg a finomított liszt lehetővé teszi, hogy a lepények tésztája könnyű legyen. Az eredmény: rendkívül sok tápértékkel bíró, kiváló étel. Fogyaszd főleg futásaid előtt, vagy akár uzsonnaként egy csésze kávé vagy tea kíséretében.

Hozzávalók 8 darabhoz:

  • 210 g liszt
  • 60 g teljes kiőrlésű liszt
  • 100 g cukor
  • 1,5 evőkanál sütőpor
  • 3⁄4 teáskanál szódabikarbóna
  • 6 evőkanál hideg sótlan vaj, darabokra vágva
  • 200 ml író
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

150 g friss gyümölcs, például kockára vágott őszibarack, egész áfonya, apróra vágott cseresznye, kockára vágott mangó

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy 20–25 centiméter átmérőjű tortaformát bélelj ki sütőpapírral, vagy fújd be sütősprayvel.

Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a teljes kiőrlésű lisztet,
a cukrot, a sütőport és a szódabikarbónát. Tésztakeverő géppel, villával vagy akár két vajkenő kés ellentétes irányú mozgatásával aprítsd bele a vajat, amíg az borsó nagyságú és liszttel bevont nem lesz. (Ettől válik pehelykönnyűvé a tésztája.)

Egy kis tálban keverd össze a 200 ml írót és a vaníliakivonatot. Dolgozd bele a száraz hozzávalókat. Keverd addig, amíg összeáll. Ha a keverék túl száraznak tűnik, adj hozzá több írót. Végül add hozzá a gyümölcsöt, és jól keverd össze.

Helyezd a tésztát az előkészített tortaformába, és finoman nyomkodd bele az aljába. Egy kenőkéssel óvatosan vágd be a tésztát a tetején, felosztva 8 darabra (mintha pitét készítenél) anélkül, hogy az aljáig átvágnád. Süsd 35–40 percig, vagy amíg a lepény aranybarna nem lesz. Hagyd hűlni kb. 15 percig, majd vágd fel
8 szeletre.

Tápérték szeletenként: 1159 kJ, 277 kcal, 44 g szénhidrát, 2 g rost, 5 g fehérje, 9 g zsír, ebből telített 6 g, 454 mg nátrium