sportsérülés,sérült futó

7 dolog, ami jelezheti számodra, hogy: vigyázz, mert így sérülés lesz a vége!

Forrás: Getty Images
Az a futó, aki már volt sérült, pontosan tudja – persze utólag – hogy voltak intő jelek a sérülés bekövetkezte előtt is. Ne kövesd el az ő hibájukat, ismerd fel a jeleket jóval előbb!

Jó idő van, szívesen tartózkodsz a szabadban, szívesen futsz, szívesen futsz többet, mint máskor… Ha drasztikusan megváltoztak a futási szokásaid például azért, mert most több időd van futni, az otthon töltött idő tágabb lehetőséget ad az edzések elvégzésére, légy résen még inkább, mert nem biztos, hogy a futóművek szívesen veszik ezeket a változásokat.

Erre a hét jelre nagyon figyelj!

1. Sorozatosan rosszul sikerült edzések

Nem minden edzés megy tökéletesen. 1-1 balul elsült futással még nincs gond, ám ha három-négy egymást követő alkalommal sem tudod jó érzéssel végrehajtani a futásaid, az intő jel. Még lehet, hogy nincs semmilyen egyéb „tüneted”, nem fáj semmi, ám a felszín alatt már lehet, hogy elkezdődött egy folyamat, amit most még megállíthatsz. További lehetséges magyarázat: egyszerűen fáradt vagy, esetleg nem pihentél ki egy nehéz edzésekből álló futóciklust, de akár más élettérből fakadó stressz is okozhatja. Ha tapasztalsz ilyesmit, rövidíts, könnyíts a futásokon, vagy pihenj pár napot.

alvási szokások,sportsérülés
Forrás: Getty Images

2. Rendszeresen keveset alszol

Alvás közben a test gyógyul, regenerálódik. Ha azt gondolod, hogy minimális alvás mellett maximális fizikai igénybevételt elbír a szervezet, az óriási hiba. Jóval nagyobb valószínűséggel sérülnek meg azok a sportolók, akik keveset alszanak, ráadásul a rossz alvási szokások számos, a gyenge immunitással is összefüggésbe hozható betegség (megfázás, influenza, koronavírus) kialakulását erősítik.

3. Lassabb tempó, magasabb pulzus

Az edzéseid után látható számok objektív képet adnak az állapotodról. Ha akár a könnyű, akár az intenzív edzések paramétereinek változása megfigyelhető, az szintén jel. Mindezt okozhatja persze hirtelen jött felmelegedés is, de közelgő betegség, vagy betegség utáni állapot, stresszesebb időszak szintén. Ha olyan időszakban végzel erős fizikai aktivitást, amikor egyébként is terhelt az életed, könnyen lehet, hogy egy sérülés lesz az, ami kényszerpályára helyez. Ha ezek a jelek több edzés során, hosszabb időn keresztül tapasztalhatók, akkor mindenképpen fontos a pihenés, könnyű testmozgással kiegészítve.

nehéz futás,sportsérülés,nehéz edzés
Forrás: Getty Images

4. Az edzések határozzák meg az életedet

Normális, ha fontosnak tartod, hogy tisztességesen elvégezd a futóedzéseket, de ha már este azon aggódsz, hogyan fog sikerülni a másnapi tempófutásod és emiatt rosszul alszol, feszült vagy a családtagjaiddal, az azt jelzi, hogy a szervezetedre jóval több terhet raksz a hobbid által, mint amennyi egészséges lenne. A fokozott stresszhelyzet sérülékenyebbé tesz futóként is. Vizsgáld meg a céljaidat újra és szükség esetén módosíts azokon, hisz valószínű kevésbé fontos egy extra maratoni PB, mint a mentális és fizikai egészség. Ráadásul, ha enyhítesz a magad által elvárt célokon, lehet, hogy az edzések miatti stressz is jelentősen mérséklődik, ezzel kellemesebbé téve a futásokat.

nehéz edzés,sportsérülés
Forrás: Getty Images

5. Egyenesen az íróasztal mellől, a kanapéról, az autóból…indulsz futni

Sok futó tölti a napjait valamilyen ülve végzett tevékenységgel és az edzések előtt nincs átmenet az inaktivitás és a futás okozta stressz hatásai között. Ideális esetben bemelegítéssel, kicsi gimnasztikával kellene indítani minden edzést. Ám leginkább annyi történik, hogy az edzésnek van egy bemelegítő szakasza, ami jó esetben 10-15 perc. A mozgás-előkészítés szakaszában a futáshoz használt kulcsfontosságú izmokat aktiválni kellene, ami könnyebb munkát tesz lehetővé már a kezdeti kilométerek során is. Ez a gyakorlatban könnyen kivitelezhető, hisz csak elhatározás kérdése, hogy szánsz rá pár percet.

6. Megpróbálod behozni a kimaradt edzéseket

Nem véletlen, hogy keddre iramjátékot kaptál, csütörtökre résztávos edzést, a kettő között pedig van egy könnyű futásod és így tovább. Az edzésterv struktúrája egy cél elérését szolgálja, amit valószínű te határoztál meg. Ha összevissza rakosgatod a heti edzéseket, sőt a hét elején kimarad pár futás, ám te igyekszel mindent bepótolni, az óriási hiba. Ha rendszeresen soknak érzed vagy nehezek a futások, akkor érdemes átgondolni, valóban most kell egy ultratávú versenyre felkészülnöd

Ha a heti futásokat a hét második felében koncentráltan végzed el, nem jut elég idő az izomzat regenerációjára, a hét utolsó futásai már igen keservesek lesznek. Így fejlődésre nem igen, sérülésre annál inkább számíthatsz. Ideális eset az, ha be tudod tartani az edzésterv szerinti ütemezést, ha valami miatt kimarad 1-1 edzés vagy rövidebb lesz, másnap akkor is ott folytasd, ahol a kiírás szerint kell, esetleg keresd meg az edzőt és kérj módosítást, ha szükséges. Nem növeld a kiírt edzés hosszát jelentősen és ne végezz két edzést egy nap alatt (kivéve, ha ez a feladat).

egészséges táplálkozás,sporttáplálkozás,étrend futóknak
Forrás: Getty Images

7. Helytelen táplálkozási szokások

Egy amatőr futó számára ugyanolyan fontos a gondosan megtervezett táplálkozási szokások és étrend követése, mint egy profi sportoló életében, annak ellenére, hogy jóval kevesebb figyelem hárul erre a kérdésre a hobbifutók körében. Ha bizonyos tápanyagokban hiány van, nem megfelelő ételeket fogyasztasz, nincs az étkezéseknek rendszere, a szervezet nem biztos, hogy megfelel az edzések adta fizikai teherviselésnek. Az alultápláltság, az alacsony izomtömeg épp úgy sérülésekhez vezethet, mint a túlsúly. Érdemes táplálkozási ismeretekben jártas szakember segítségét kérni ebben a kérdésben és ugyanolyan gonddal megtervezni az étrendet, mint amilyennel kiválasztod a futófelszerelésedet például.

Ha a könnyű futásaid során hallgatnál valamit, Simonyi Balázs podcastjai jó választásnak tűnnek!