Borítókép: 3 táplálkozási hiba, amit a verseny napján elkövethetsz

3 táplálkozási hiba, amit a verseny napján elkövethetsz

Forrás: Europress
Akár 5K-s versenyen indulsz, akár maratont futsz, a tápálkozás sokat javíthat - vagy éppen ronthat- a teljesítményeden. Megmutatjuk, milyen hibákra kell figyelned, amik negatívan hatnak rád.

1. Kihagyod a reggelit
Ha közvetlenül a verseny előtt sokat eszel, gyomorégéssel, görcsökkel kell megküzdened és gyakrabban meg kell állnod, hogy elmenj wc-re. Ráadásul a szervezeted az emésztésre szán több energiát, így a teljesítményed is romlik. Ha pedig üres gyomorral vágsz neki a versenynek, szédülhetsz és könnyebben elfáradsz. A rajt előtt legalább 2-3 órával egyél utoljára. Ha rövidebb versenyen indulsz, 150-200 kcal elég lesz, hosszabb versenyeknél pedig minimum 500 kalóriára van szükséged.

2. Túl sok fehérjét, zsírt, vagy rostot eszel
A fehérjét lassan dolgozza fel a szervezeted, így a szénhidrátokból később nyersz energiát. A rost és zsírok miatt pedig gyakrabban kell wc-re menned. Fogyassz könnyen emészthető, szénhidrátban gazdag reggelit - pl. bagelt mogyoróvajjal és banánnal, vagy lekváros pirítóst. Ha a zabkásától nem lesz gond a gyomroddal, azt is ehetsz nyugodtan.

3. Egész reggel iszol
A dehidratáció ronthat a teljesítményeden, de a túl sok víz sem tesz jót, hiszen a szervezeteeben lévő só mennyiségét felborítja. Verseny előtt 90 perccel igyál összesen 750 ml folyadékot, aztán közvetlenül előtte fogyassz 175-250 ml-t. Meleg és párás napokon ennél többre is szükséged lehet.