Borítókép: Ezt az 5 dolgot változtasd meg az étrendedben, ha félmaratonra készülsz!

Ezt az 5 dolgot változtasd meg az étrendedben, ha félmaratonra készülsz!

Forrás: Europress
Mindegy, hogy a rekordodat akarod megdönteni, vagy csak szeretnél célba érni az első félmaratonodon, van néhány étrendi szabály, amit érdemes betartanod, hogy jól bírd az edzéseket, energikus legyél, és a sérüléseket is könnyebben megelőzd!
  1. A kalóriabeviteled 45-55%-át szénhidrátnak kellene kitennie, hiszen a kemény edzések alatt rengeteg energiára lesz szükséged. Ezt bejuttathatod gyümölcsökből, zöldségekből és teljes értékű gabonafélékből is. Fogyassz gyakran barna rizst, zabot, quionoát, kölest és teljes kiőrlésű búzát.

  2. Emeled meg a zöldség és gyümölcs adagodat! Tényleg tartsd be azt a szabályt, hogy naponta ötször eszel valamennyit. Ezzel bejuttathatod azokat a fontos ásványi anyagokat és vitaminokat, amikre szüksége van a szervezetednek egy ilyen terhelés alatt!

  3. A napi menüd 15-20%-ának proteinnek kellene lennie. Ez az a tápanyag, ami segíti az izmaid regenerálódását, és támogatja az immunrendszeredet is. A legkönnyebben sovány húsokból, halból, tojásból, magvakból és tejtermékekből juttathatod be, ha pedig szükség van rá, fogyassz fehérjeturmixot!

  4. Ne feledkezz meg az egészséges zsírokról, 25-35%-ban ajánlott bevinned őket. Az olajos halakban, avokádóban, magvakban találod, és segítenek abban, hogy a szíved jól bírja a terhelést, és elég energiád legyen!

  5. Ha úgy tervezed, hogy a versenyre viszel magaddal néhány gélt vagy szeletet, akkor már az edzés folyamatában is folyamatosan teszteld ezeket, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés a nagy napon!