Borítókép: 6 vitamin, amire minden futónak szüksége van

6 vitamin, amire minden futónak szüksége van

Forrás: pexels.com
Ahhoz, hogy egészséges maradj, néha kevés az, hogy odafigyelsz a táplálkozásra. Előfordulhat, hogy néhány tablettával is érdemes megtámogatnod a szervezetedet.

A sérülések elkerülésében és a teljesítmény fokozásában is fontos szerepe van egyik-másik vitaminnak és ásványi anyagnak. A következő tápanyagok mennyiségére mindenképp érdemes odafigyelned futóként:

1. C-vitamin

Segíti a különböző sérülések gyógyítását, a fogak, csontok fejlődését, gyorsítja a hegképződést és a szervezet természetes védekezőképességét támogatja. Hiányát a folyamatos betegeskedés jelzi leginkább.

2. B12-vitamin

Az anyagcserében játszik fontos szerepet, emellett a vörösvértestek képzésére is kihat. Hiánya során vérszegénység, bélrendszeri panaszok, idegrendszeri problémák is jelentkezhetnek.

3. D-vitamin

A csontok, izmok egészségének megőrzésében van szerepe, emellett az idegek működésére is kihat, valamint az immunrendszert is erősíti. Hiányát az izomgyengeség, kimerültség, csontoknál jelentkező fájdalom és gyakori betegeskedés jelzi.

4. Vas

Az oxigénszállításban játszik fontos szerepet - a tüdőtől az izmokhoz juttatja az oxigént futás közben -, hiszen a hemoglobin nevű molekula egyik alkotórésze. Hiánya sápadtságot, hajhullást, fáradtságot, rosszkedvet és idegességet okozhat.

5. Magnézium

A kemény edzések alatt veszed hasznát leginkább, hiszen az eneriga-anyagcserében játszik szerepet. Emellett az izomműködésre és a fehérjeszintézisre, valamint az inzulintermelésre is hatással van. Hiánya görcsöket, fájdalmat okoz.

6. Kálium

Fontos szerepet játszik a hidratációban és a megfelelő izomműködést is elősegíti. Ez az egyik legfontosabb elektrolit.

Ha a fent említett vitaminok hiányát tapasztalod, akár orvoshoz is fordulhatsz, aki pontos tanácsokkal tud szolgálni azzal kapcsolatban, mi a teendő. Ha pedig többféle gyógyszerért indulsz, a biztonság kedvéért nem árt készletinformációt kérni róluk, hogy ne fuss felesleges köröket! Erre lehetőség van a Gyöngy Vénymester applikációval.

Mire jó a Gyöngy Vénymester?

Az alábbi videóból kiderül, pontosan hogyan kell használni az applikációt:

A Gyöngy Vénymester nem váltja ki a beteg és a gyógyszerész közötti személyes találkozást, és az alkalmazásban szereplő információk nem helyettesítik a kezelőorvossal/szakorvossal és/vagy gyógyszerésszel történő konzultációt.

A Gyöngy Vénymester applikációs előjegyzési rendszer készletinformációt ad, használata nem minősül sem gyógyszerrendelésnek sem gyógyszerigénylésnek, az orvosi vény elfogadása és a gyógyszer kiadása minden esetben gyógyszertárban, gyógyszerész felelőssége mellett történik a szakmai szabályok betartásával.