Borítókép: 6 furcsa futós rekord, amiről talán még nem hallottál

6 furcsa futós rekord, amiről talán még nem hallottál

Forrás: Instagram
Hullahopp karikás? Víz alatti maraton? Mutatjuk a legmerészebb csúcsokat.

Eliud Kipchoge 2018-ban Berlinben döntötte meg a maratonfutás világcsúcsát, aztán egy évre rá 2 órán belül futott maratont. Legyen is elég ennyi a hagyományos csúcsokról, ebben a cikkben inkább a legfurcsábbakra fókuszálunk.

Hullahopp

Sokaknak egy helyben is kihívást jelent a dolog, mások félmaratonokat futnak úgy, hogy a sporteszköz le se esik. Betty Shurin 2012-ben a Hollywood Half Marathon állított fel világcsúcsot, 3:03 alatt teljesítette a távot, mindeközben pedig egyszer sem érintett a földet a karikája.

Víz alatt

Ugyanebben az évben Mike Studer írt történelmet: 3:44:52 alatt teljesítette a maratont egy víz alatti futópadon.

Sajnáljuk, de a tartalmat időközben eltávolították az Instagram-ról.

Self-Transcendence

A világ leghosszabb versenyét 1987 óta rendezik meg New Yorkban. A közel 5000 kilométeres távot 52 nap alatt kell teljesíteniük az indulóknak. A verseny pikantériája, hogy egy mindössze félmérföldes kört teljesítenek újra és újra a futók, összesen 5649-szer.

Empire State Building

Minden év májusában megrendezik a világhírű épületről elnevezett versenyt. 86 emelet és 1576 lépcsőfok kínozza az önmagukat sanyargató sportolókat. Paul Crake 2003-ban egészen elképesztő, 9 perc 33 másodperces időt repesztett, azóta és azt megelőzően se ment be senki 10 perc alá.

Sörmérföld

Fuss 400 métert, közben igyál egy sört, majd ismételd meg ezt még háromszor. Egyszerűnek hangzik, igaz? Pedig egyáltalán nem az, a műfaj világrekorderét Corey Bellemore-nak hívják, aki 4:33.6-os időt produkált két éve.

Magassarkú maraton

Nekünk férfiaknak a szimpla járás is fájdalmasnak tűnik, pedig néhányan maratont is futnak magassarkúban. Irene Sewell a műfaj királynője, 2017-ben 7:27:53 alatt futott maratont egy 8 centiméter magas lábbeliben.