Borítókép: Sérült vagy? 4 dolog, amit tilos csinálnod

Sérült vagy? 4 dolog, amit tilos csinálnod

Mindannyiunkkal megtörtént már, vagy megtörténik valamikor, és tudjuk, hogy mennyire rossz egy sérülés. De tudtad, hogy a gyógyulás gyorsasága és sikere leginkább tőled függ? Ha ezeket NEM csinálod, sokkal hamarabb és könnyebben meggyógyulsz, mint gondolnád!

Ezeket tilos csinálnod:

  1. Fájdalomcsillapítókon élni
    Igen, nagyon nehéz leállni az edzésekkel, de ha csak úgy megy, hogy folyamatosan erős fájdalomcsillapítókkal tömöd magad, csak becsapod a tested, és a végén még rosszabb lesz minden. Hiszen nem érzed, milyen terhelést bírsz, így olyan dolgokat is megcsinálsz, amit a tested nem bírna el. Ráadásul függővé tesznek a gyógyszerek. Néha-néha nem baj, ha beveszel egyet fontosabb esemény előtt, de rendszeresen tilos!

  2. Túl sokat jegelni
    A sportolók körében a jegelés már egy ősrégi eszköz a sérülések kezelésében, viszont vigyázni kell vele! Ha túl sokat használod, lelassítod a vérkeringést, ami épp hogy lelassítja a gyógyulási folyamatot is, ahelyett hogy segítené. Így csináld: reggel és este jegeld a sérült területeket maximum 10 percig.

  3. Folytatni az edzéseket
    Akármennyire is rossz, pihenni kell! Lehet, hogy csak egy hétről van szó, és lehet hogy többről, de a futást mindenképpen mellőznöd kell. De ez nem azt jelenti, hogy sportolni sem szabad. Bringázz, ússz, jógázz – mindegy, csak csökkentsd a terhelést a sérült területeken!

  4. Nem foglalkozni az érzéseiddel
    Egy sportfanatikus számára komoly érzelmi válság, ha nem edzhet. Komolyabb esetekben akár depressziót is okozhat. Fontos, hogy beszélj róla, és próbálj olyan elfoglaltságokat találni, ami enyhíti a fájdalmadat kívül-belül!