Borítókép: Gluténmentes étrendet minden futónak?

Gluténmentes étrendet minden futónak?

Az utóbbi időben több sportoló is gluténmentes étrendre váltott mindenféle orvosi indok nélkül. De vajon miért? Van értelme?

Egyelőre semmilyen tudományos megerősítés nincs amellett, hogy a gluténmentes étrend jobb sportteljesítményt eredményezne, viszont az biztos, hogy sokak számára igencsak káros a gluténtartalmú ételek fogyasztása. Sőt, állítólag a hosszútávfutók 90%-a kellemetlen gyomorbántalmakról számol be egy verseny után, ha előtte gluténtartalmú ételt eszik. A beszámolóik alapján puffadást, gyomorégést okozott, sőt volt, akinél szívfájdalmakat is. Így igazából nem is a teljesítményt befolyásolta, hanem azt, ahogyan a verseny vagy sporttevékenység után éreztük magukat.

De vajon nem káros gluténmentes étrendre váltani futóként?

Az alapvető, hogy a futók számára a szénhidrát egy elengedhetetlen tápanyag, aminek nagy része a legegyszerűbben gluténtartalmú ételekkel juttatható be. Ha szeretnéd kipróbálni, hogy milyen hatással van a gluténmentes étrend a futásodra, egyél előtte főtt krumplit vagy barna rizst, és magadon tesztelheted le a dolgot. Fontos, hogy közvetlen a verseny előtt az alacsony rosttartalmú ételek az ajánlottak, hogy az emésztési problémákkal nem kelljen számolnod. Táplálkozási szakértők szerint nincs káros hatása, ha valaki ok nélkül vált ilyen étrendre, de szerintük teljesen fölösleges macerát jelent.

Neked mi a véleményed erről?