Borítókép: Minden edzésnél csöpög rólad a víz? 5 ok, amiért fantasztikus dolog az izzadás

Minden edzésnél csöpög rólad a víz? 5 ok, amiért fantasztikus dolog az izzadás

Forrás: Getty Images
Igenis menő dolog izzadni? El is áruljuk, miért:
  • Az izzadtság tart életben
    Az izzadás feladata, hogy fenntartsa a szervezet optimális hőmérsékletét. Fizikai aktivitás alatt a tested elkezd felmelegedni, és azért, hogy ne hevüljön túl, hőt ad le az izzadtság segítségével. Ha például nem izzadnál, már 10-12 perc edzés után is túlmelegednél, ez pedig veseproblémákat és súlyos esetben halált okozhat.

  • Segít, hogy energikusabb legyél
    Ha már az edzés elején elkezdesz izzadni, az nagyon jót jelent: már azelőtt elkezdődik a tested hőszabályozása, hogy túlságosan kimelegednél, ezzel energiát spórolva meg neked. Az izzadás mértéke a genetikától is függ, de minél edzettebb leszel, annál hamarabb elkezdesz izzadni magadhoz képest.
  • Harcol a fertőzések ellen
    Több kutatás is bebizonyította már, hogy az edzőtermi gépek és eszközök őrülten sok bacit rejtenek, ráadásul ezek komoly betegségeket is okozhatnak. Hatalmas mázli azonban, hogy az izzadtság természetesen antibiotikum hatású anyagot tartalmaz, a dermcidint, ami megvéd sok káros baktériummal szemben azáltal, hogy védőréteget képez a bőrödön.

  • Mentálisan is hasznos
    Sokak fejében úgy él kép az edzésekről, hogy csak az lehet igazán hatásos, ami közben alaposan megizzadunk. Emiatt mondjuk nem tartják elég jónak a jógát, vagy bármi más olyan mozgásformát, aminél nem, vagy kisebb mértékben jelentkezik a verejtékezés. Épp emiatt van az, hogy placebóként, ha alaposan megizzadunk az edzésen, sokkal több pozitív hatást észlelünk magunkon utána.

  • Önbizalmat ad
    Egy friss sportpszichológiai felmérés szerint már 20 perc verejtékben úszó edzés után is erősebbnek, keményebbnek érezzük magunkat, mert ad egyfajta »legyőzhetetlen« vagyok feelinget. Az izzadás és az endorfinok felszabadulása együttesen őrületesen nagy önbizalmat ad!