Borítókép: Az úszás 4 legnagyobb előnye, melyek hatására jobb futóvá válhatsz

Az úszás 4 legnagyobb előnye, melyek hatására jobb futóvá válhatsz

Forrás: Getty Images
Így hozd ki a maximumot a medencében töltött időből.

Komolyabb sérülés után nem véletlenül ajánlják a szakemberek az úszást. Ez a mozgásforma sokkal kevésbé terheli meg a testet, mint mondjuk a futás, így a regeneráció fontos állomásaként tartják számon. Keresztedzésnek is kiváló, ráadásul nemrég az is kiderült, hogy a depresszió és a szorongás ellen is hatékony fegyver.

1. Verhetetlen kardióedzés

Az úszás azért fantasztikus, mert tényleg az összes izmot megdolgoztatja, eközben pedig a szív is intenzívebben teljesít. Mikor vízszintesen tempózol, a vérnek könnyebb dolga van eljutni az izmokhoz, mert nem kell megküzdenie a gravitációval
magyarázza Jay Dicharry.

A tréner hozzátette: HIIT-edzésekkel még tovább lehet fejlődni: 100 méteres gyors tempók után 10 másodperc szünet, aztán kezdődhet előlről a gyakorlat. Dicharry szerint az a legjobb az egészben, hogy a szárazföldi sprintekkel ellentétben, vízben sokkal kevésbé leterheltek az izmok és az ízületek.

2. Erősebb izmokat építesz

Főleg a hosszabb távú futásokhoz elengedhetetlen az erős törzsizomzat, ezen pedig a medencében is tudsz dolgozni. Gyorsúszásnál speciel a hasizom mellett a hát alsó izmai is aktívan dolgoznak. Fontos azonban, hogy ne hanyagold el a lábtempót, mert azzal a farizmot és a vádlit is erősídheted.

3. Segít megtörni a monotonitást

A szakember szerint a legtöbben átmeneti időszak közben csobbannak vízbe. Sokan maraton után enyhítik így a testükre nehezedő nyomást, mások a telet akarják átvészelni ezzel a mozgásformával, egyesek pedig sérülés után térnek vissza az úszással.

A versenyszellem lángjának fenntartása a mentális egészség megőrzése szempontjából is fontos, ráadásul a medencében fejlesztett izmok később futás közben is érvényesítik pozitív hatásaikat.

4. Megóv a sérülésektől

Sokan követik el azt a hibát a kardióedzéseknél, hogy addig növelik a távokat, míg a testük fel nem mondja a szolgálatot. Nekik is ideális extra sebességi fokozat lehet az úszás. Manapság ráadásul egyre népszerűbb az aqua jogging, mely során derékig érő vízben szalad az ember.