zuperétel,zöldsárga,zöldség

3 szuperétel, amiket illessz be a tavaszi étrendedbe

Forrás: Getty Images
Tavasztól nincs kifogás: egyre több a friss idényzöldség és gyümölcs, így már közel sem olyan nehéz vitamindúsan táplálkozni, mint a téli hónapokban. Pláne, ha a következő 3 vitaminbombáról sem feledkezel meg!

Ha nálad is felütötte a fejét a tavaszi fáradtság, ha le van gyengülve az immunrendszered, ha méregtelenítesz, a bikinialakra gyúrsz, vagy egyszerűen csak egészségesen szeretnél táplálkozni, akkor nagyon fontos, hogy egy nap többször is fogyassz zöldségeket, gyümölcsöket.

A következő 3 ételnek simán adhatnánk a tavasz sztárjai címet, mert telis tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, a kalóriatartalmuk pedig igen alacsony. Vedd fel őket a heti menüdbe!

Zöldspárga

Pillanatok alatt elkészíthető, isteni finom, remekül varálható, önmagában, némi fűszerrel is nagyszerű fogás - és 100 grammban mindössze 20 kalória található. Gazdag C-vitaminban, de tartalmaz A, B és E vitamint, folsavat, nátriumot, kálciumot és vasat is.

A spárga a népi gyógyászatban is fontos gyógynövényként szerepel: remek vízelethajtó, segít a vesekő eltávolításában, és javítja a keringést is. Mivel elég magas a víztartalma, a méregtelenítő hatása is intenzív, így ha beindul a szezon, amikor csak tehehed, fogyassz zöldsárgát!

spárga,zöldspárga
Forrás: GettyImages

Rebarbara

A gyakran gyümölcsként emlegetett étel valójában zöldség, és erőteljes, savanyú íze miatt nem tartozik a népszerű fogások közé. Pedig a változatos, vitamindús étkezésbe jól beilleszthető a magas alma és citromsav tartalmú zöldség, amiből 100 gramm mindössze 16 kalóriát tartalmaz. Nagyon gazdag A, C és B vitaminban, ám arra figyelj, hogy a levelei mérgezőek; a szára az, ami alkalmas kompótok, lekvárok készítéséhez, illetve mártásként is szuperjól működik.

Eperrel kombinálva nagyszerű, egészséges édességet készíthetsz belőle, de jól megy hozzá a körte és a cseresznye is.

rebarbara,vitamin
Forrás: GettyImages

Spenót

Ha gyermekként nem is tartozott a nagy kedvenceid közé, felnőttként azért be kell látnod, hogy tényleg érdemes a spenótot beilleszteni az étrendedbe: a többi zöldséghez és gyümölcshöz mérten az egyik legtöbb vitamint tartalmazó étel, aminek az igazi szezonja március-május között van. A legegyszeűbb, ha pár spenótlevelet mindig teszel a reggeli zöldturmixodba, de a salátádnak is lehet az egyik fő alkotó eleme. Párolva köretnek is tökéletes, készíthetsz belőle főzeléket, és a tésztákkal is jól működik. A kalóriatartalma is alacsony: 180 gramm főtt spenótban 40 kalória található.

A, B és C vitamint is tartalmaz, csak úgy, mint Omega 3 zsírsavat, káliumot, foszfort, és fehérjét is. Fontos még, hogy a zöld színéért felelős fitonutrienseknek is gazdag forrása spenót, és antioxidánsokban is bővelkedik.

spenót,zöldség
Forrás: GettyImages