edzésnapló,napló

3 ok, amiért megéri edzésnaplót vezetni

Forrás: Getty Images
Kezdd az alapozást azzal, hogy elindítod az edzésnaplódat!

Ha edző által készített terv alapján készül valaki, akkor neki kell, hogy legyen edzésnaplója, amibe nem csak a futások adatai kerülnek bele, de a személyes kommentek is. Azonban, ha magad készülsz, akkor is érdemes ráállni a futónapló vezetésére. Hogy miért?

  1. Mindig vidd fel előre, hogy milyen edzéseket szeretnék megcsinálni a héten, így nem lesz annyira random, hogy mennyit futsz. Utólag pedig beírhatod, melyik hogyan sikerült, kihagytál-e egyet, esetleg többet futottál-e valamikor? Így pontosan látod, hogy mennyit és nagyjából milyen intenzitáson futsz.

  2. Érdemes mindent sorra venni: hogy érezted magad közben? Tüdőben vagy lábban fogytál el, ha nehezen ment? Mi lehetett az oka? Kevés pihenés? Nem megfelelő étkezés? Ezek által tágabb képet kaphatsz arról, hogy mi segít, és mi hátráltat a fejlődésben.

  3. Ha folyamatosan vezeted az edzéseidet, pontosan látni fogod a fejlődésedet is. Így akármikor, ha elkenődsz, hogy nem úgy megy, ahogy szeretnéd, látni fogod, máris mennyit javult a teljesítményed. Illetve, ha nem fejlődsz, akkor az edzésnaplóból az is kiderülthet, hogy mi az oka? Túl kevés/túl sok edzés?

Kipróbálod?