Borítókép: 3 megkerülhetetlen pedikűr tipp futóknak

3 megkerülhetetlen pedikűr tipp futóknak

Forrás: Pexels.com
Így tartsd egészségesen a lábaidat hosszú kilométereken keresztül.

A megfelelően választott cipő, legyen szó utcai viseletről vagy futás közben használtról, az első lépés a jó teljesítményhez. Ne feledkezzünk meg azonban arról, ami a cipőben van! Az alábbi pontokra érdemes mindig odafigyelned, hogy ápolt és egészséges legyen a lábad.

Lábfürdő

A futás után elfáradt lábaknak jól eshet egy regeneráló váltófürdő. Arra azért figyelj, hogy 10-15 percnél ne tartson tovább és a hideg vizes szakaszok csupán pár másodpercesek legyenek. Hetente egyszer pedig szánj időt egy masszív lábáztatásra, ami a szakszerű pedikűr alapja. A fürdővíz legyen langyos, hogy hosszabb ideig is kellemes hőmérsékletű maradjon, tegyél bele fürdősót, illóolajat vagy gyógynövény kivonatot az ízlésednek megfelelően.

Habkő

A lábfürdőben megfelelően felázott bőrt sokkal könnyebb ápolni. A gombás fertőzések megelőzése érdekében törölközővel itasd fel a lábadról a fölösleges vizet és csak ezután láss neki az elhalt rétegek ledörzsölésének. A lábon keletkező vízhólyagokat és bőrkeményedéseket valószínűleg már nem kell bemutatni, minden futó küzd velük. Előbbit a reszelésnél próbáld meg minél nagyobb ívben kikerülni, nehogy ronts a helyzeten, utóbbit pedig finoman dörzsöld le, hogy biztosan csak a felső réteget távolítsd el.

Futóköröm

Mindegy milyen távot futsz, a lábujjkörmöd hossza és állapota biztosan hatással lesz a teljesítményedre. Verseny előtt pár nappal már szánj időt arra, hogy a jól kiáztatott lábadon egyenesen vágod le a körmöket, nem pedig ívesen - ezzel csökkentve a köröm benövésének lehetőségét. Mindig figyeld a körmeidet! A különböző vitaminok hiánya egyértelmű nyomot hagy a körmön, a könnyen letörő körmök utalhatnak vérszegénységre, a pontos azonosításhoz viszont mindenképp keress szakembert!