egészség,életmód

3 dolog, amit 30 éves korod előtt meg KELL tenned az egészségedért!

Forrás: Getty Images
Húszévesen többnyire a tanulás és a karrier állnak az élet középpontjában, és valljuk be őszintén, de a bulizás sokkal fontosabb ilyenkor, mint az egészséges életmód. Ám ez az időszak is lecseng, így nem nem árt, ha a következő dolgokkal abszolút tisztában vagy még a harmadik X előtt!

Húszévesen még simán belefér, hogy az ember össze-vissza eszik, csak a bikiniszezon előtt veszi rá magát némi önsanyargatásra, és kevésbé van tisztában a jó zsírok és ásványi anyagok fontosságával. Aztán ahogy telik az idő, egyre inkább világossá válik, hogy nagyon kevés embernek lehet büntetlenül nassolni, és a sportmentes életmód bizony megbosszulja önmagát. Sőt, ekkora talán az is egyértelművé válik, hogy sokkal menőbb az izmos, feszes, tónusos test, mint a lustaság, vagy az értelmetlen diétákkal elért karcsúság.

A következő 3 dolog reméljük, fent van az "egészség-bakancslistádon", és igyekszel őket megvalósítani legkésőbb 30 éves korod előtt!

1. Találj egy (vagy több) mozgásformát, amit igazán élvezel!

Lejársz a közeli edzőterembe, találomra emelgeted a súlyokat, és kínosan figyelsz, hogy túlságosan azért mégse fáradj el? Netán egy barátnőd mindig elcibál jógázni, te viszont cseppet sem élvezed a dolgot, fogalmad sincs, hogy leszel ettől tónusos és feszes, stresszoldás helyett pedig csak azon agyalsz, mikor telik le a 90 perc?

Nehéz úgy edzeni, hogy ha nem élvezed, amit csinálsz, nem megfelelő az edző, ráadásul eredményeket sem látsz. A jóga is szuper mozgásforma, legalább annyira el lehet benne fáradni, mint egy kettlebell edzésben, csak nem mindegy, milyet és kivel végzel.

Ha a fentiek igazak rád, itt az ideje, hogy alaposan átgondold, milyen edzésre vágysz igazán.

  • Ha tiszta ideg vagy a meló miatt, és tudod, hogy le kellene lassulnod, akkor mindenképp iktass be nyújtó edzéseket, ahol elcsendesedhesz, de az izmaidat is karban tarthatod. A Pilates, a Streching, a jóga erre tökéletes!
  • Ha inkább pörögnél, és lendületre vágysz, a futás tökéletes választás, de ott vannak még a táncos aerobikórák is.
  • A súlyzózás, az izomépítés minden esetben fontos lenne, de ha úgy érzed, attól, hogy egyedül edzel, semmit sem fejlődsz, ideje felkeresni egy szakembert.
  • Kombinálhatod is az edzéseket, a lényeg, hogy lásd az eredményt, hogy fejlődj, és persze az, hogy élvezd, amit csinálsz!

De van még 2 dolog, amiket nagyon fontos lenne megtenned az egészségedért - ezeket a Runner's World cikkében találod!